#RSS Wageningen


Aanleg kunstgrasvelden stap dichterbij

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een voorstel voor de aanleg van drie kunstgrasvelden aan de raad voor te leggen. Eén extra kunstgrashockeyveld op sportpark De Bongerd en een kunstgrasvoetbalveld op de sportpark De Zoom en één op sportpark Ketwich Verschuur. Het voordeel van kunstgras is dat het veel vaker bespeeld kan worden dan gras, waardoor het veld meer gebruikt kan worden. Het voorstel wordt op 28 juni ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft vorig jaar gevraagd om een voorstel voor de aanleg van extra kunstgrasvelden. Er is in Wageningen een grote behoefte aan extra sportvoorzieningen, ondermeer omdat veel sportverenigingen groeien. Kunstgras wordt steeds vaker en bij steeds meer sporten toegepast. Door de aanleg van extra kunstgrasvelden wordt de capaciteit van veldteamsporten in Wageningen aanzienlijk verhoogd.

Hockeyveld

Hockeyvereniging WHMC heeft op dit moment drie kunstgrasvelden. Om voor alle leden voldoende ruimte te hebben, is er een grote behoefte aan een vierde veld. Met Wageningen UR is in constructief overleg gesproken over de mogelijkheid dat zij, onder bepaalde voorwaarden, een stuk grond van het Universitair Sportcentrum aan de gemeente verkopen zodat daar een kunstgrasveld kan worden aangelegd. Wageningen UR kan het geld dat het sportveld opbrengt gebruiken om een ander veld om te vormen tot een kunstgrasveld. Hierdoor blijft de sportcapaciteit voor medewerkers en studenten van Wageningen UR gewaarborgd.

Voetbalvelden

Ook voor de voetbalverenigingen kan een belangrijke uitbreiding van de capaciteit worden gerealiseerd. Bij het voorstel heeft de gemeente er rekening mee gehouden dat zoveel mogelijk sporters kunnen profiteren van een nieuw veld. Het college stelt daarom voor om op Sportpark Ketwich Verschuur (in Noordwest) een natuurlijk voetbalveld om te vormen tot een kunstgrasvoetbalveld, voor gebruik door voetbalverenigingen ONA'53 en WAVV. Op Sportpark de Zoom (aan de Wageningse Eng) kan een natuurlijk voetbalveld omgevormd worden tot een kunstgrasvoetbalveld, voor gebruik door SKV en WVV.

Onderhoud en vervanging

De afgelopen weken is intensief overleg gevoerd tussen de gemeente en de voetbalverenigingen ONA '53, WAVV, SKV en WVV en de hockeyverenigingen WHMC om tot overeenstemming te komen over het onderhoud en de vervanging van de velden. Het voorstel van de gemeente is dat de gemeente 50% van de onderhouds- en vervangingskosten voor haar rekening neemt. Als de verenigingen ook hun deel van de kosten voor hun rekening nemen, kunnen de kunstgrasvelden aangelegd worden.

Een eerste inschatting is dat de kosten voor vervanging en onderhoud voor een kunstgrasveld circa EUR 24.000,- bedragen. De verenigingen die het nieuwe kunstgrasveld gaan delen, kunnen ook deze kosten delen. Daarnaast kunnen de verenigingen een aantal werkzaamheden zelf uitvoeren, waardoor ze de kosten voor de vereniging kunnen verminderen.

Als de gemeenteraad 28 juni met het voorstel instemt en de verenigingen met de voorwaarden instemmen, worden de drie kunstgrasvelden deze zomer aangelegd.
Laatst gewijzigd: 27 mei 2010

---