Socialistische Partij Rotterdam

Rondkomen wordt een hele sport in Rotterdam

27-05-2010 * "Rondkomen wordt een topsport,"dat stelde SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn vanmiddag bij het bespreken van het nieuwe coalitieakkoord. De Kleijn noemde het akkoord een voorbeeld van doormodder-, gebrek-aan-visie-, illusie-, struisvogel- en over-de-schuttingpolitiek.

Met de uitslag van de verkiezingen op 3 maart is de stad Rotterdam toch nog weer rechtser geworden. In plaats van dat het nieuwe stadsbestuur van PvdA, VVD, D66 en het CDA echt gaat opkomen voor de Rotterdammer, kiest het ervoor om door te modderen op de oude manier met bezuinigen van 250 miljoen zonder nieuwe plannen. De Kleijn: "Men trekt op pagina 19 van het akkoord 37 miljoen extra uit voor onderwijs, sport, participatie, werk en veiligheid om twee pagina's later globaal zo'n zelfde bedrag te bezuinigen op dezelfde beleidsterreinen..."

Gebrek aan visie Het gebrek aan visie van het nieuwe college, dat met acht wethouders veel te ruim bemeten is, blijkt uit het feit dat er mini-maatregelen worden genomen op het gebied van duurzaamheid en het terugdringen van de bureaucratie. Tegelijkertijd is het niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de aanpak van de wijken en het Pact op Zuid. De Kleijn: "Niemand kan met droge ogen beweren dat je met dit soort maatregelen de stad de crisis doorhelpt."

Illusie De SP denkt niet dat je duizend ambtenaren de laan uit kan sturen en tegelijkertijd 'excellente dienstverlening' voor de Rotterdammers toe kan garanderen. Streven van dit college is ook om vijfduizend woningen per jaar te slopen en te vervangen door dure en middeldure woningen. De verhouding in de woningvoorraad goedkoop-duur moet worden gedraaid naar 40-60 procent. De Kleijn: "Het zou mooi zijn als de inkomens van de Rotterdammers op dezelfde manier mee zouden draaien. Dan konden ze die nieuwe huizen ook echt betalen."

Struisvogel De SP denkt niet dat de crisis overmorgen is afgelopen en daar zijn de Rotterdammers met het huidig collegeakkoord niet goed op voorbereid. Geen woord wordt gerept over schuldhulpverlening, terwijl de vraag zal toenemen. Ook ligt er - ook niet na lang aandringen, ook van D66 - geen plan voor de havenarbeiders die hun baan verloren. De Kleijn: "Dit college vindt succes, maar ook het falen van Rotterdammers allemaal eigen verantwoordelijkheid. Ik vertaal dat als 'zoek het maar uit'."

Over de schutting Het Rotterdam Climate Initiative, de aanpak van de wijken... dit college doet in hoge mate een beroep op maatschappelijke instellingen, bedrijven, corporaties en de individuele burger om de eigen doelen te realiseren. De Kleijn: "Mensen inschakelen kan geen kwaad, maar als je tegelijkertijd bezuinigt op de welzijnsinstellingen, dan is dit het over de schutting gooien van je problemen."

Topsport Sport voor kinderen, topsport en Olympische en WK-ambities en nog eens sport is de oplossing voor arme Rottterdammers als je het coalitieakkoord mag geloven. De Kleijn: "De belangrijkste sport voor deze mensen is elke maand rond zien te komen: topsport!"