Ingezonden persbericht


Breda, 28 mei 2010

PERSBERICHT

Vernielingen en diefstal rondom Graphic Design Festival

Het Graphic Design Festival Breda wordt geplaagd door verschillende vernielingen en door diefstal. Waar aan het begin van het festival al de Designer Toys XL in het Valkenbergpark vernield werden, is nu ook de informatiezuil die daar nog wel stond aan de beurt. Ook het PosterProject wordt niet met rust gelaten.

Het begon met de twaalf in het Valkenbergpark geplaatste Designer Toys XL, die in de nacht na de opening op 8 mei allemaal met grof geweld omgegooid en vernield werden. Daarop heeft de organisatie besloten de beelden uit het park te verwijderen en na reparatie te verplaatsen naar Electron. Inmiddels staat er ook een deel van de Designer Toys XL in het Stadskantoor van Breda. Toch in de openbare ruimte, maar wel met het nodige toezicht. De grote, feloranje informatiezuil die nog wel in het park stond, is in de nacht van woensdag op donderdag omgegooid door vandalen. Deze zuil was blijven staan om te laten zien hoe de Designer Toys XL eigenlijk stonden en waar men ze nu kan bekijken. Helaas is er teveel schade en is ook de zuil inmiddels uit het park verdwenen.

En het bleef niet bij de Designer Toys XL. Ook het PosterProject wordt niet met rust gelaten. Regelmatig worden er op verschillende plekken posters uit de frames gestolen. Een compliment voor de ontwerpers, want de posters zijn blijkbaar gewild, maar voor de "dief" niet heel interessant. De posters zijn namelijk op kartonnen borden gelijmd en daarnaast zijn ze gewoon te koop bij het centrale informatiepunt in de House for Visual Culture. De ontvreemde posters worden iedere keer zo snel mogelijk weer vervangen, dus de bezoeker merkt hier weinig tot niks van.

Ook bij KOP moesten ze eraan geloven. Daar is in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken in het kantoor, waarbij onder andere computers, beamers en laptops gestolen zijn. De expositie Paper Cut is ongemoeid gelaten, dus het heeft verder geen gevolgen voor het festival. De exacte schade voor KOP is nog niet vastgesteld, maar dat de stichting hierdoor gedupeerd is, is zeker. Om de verliezen enigszins te compenseren organiseert KOP op 25 juni een benefiet avond. Deze zal in het teken staan van de lopende expositie Paper Cut. De exacte invulling wordt nog bekend gemaakt.

De vernielingen en diefstal wil zeker niet zeggen dat er bij de volgende editie van GDFB niets meer in de openbare ruimte gedaan wordt. "Aan het eind van het festival gaan we alles evalueren. We zullen dan bekijken hoe we projecten als de Designer Toys XL en het PosterProject nog beter hufterproof kunnen maken." Aldus Lianne van Gorsel, pr manager van GDFB. "Een van de doelstellingen van het festival is om mensen op onverwachte plekken en een verrassende wijze in aanraking te laten komen met grafische vormgeving. Dat gaan we niet door een kleine minderheid laten verpesten."

Het Graphic Design Festival Breda vindt nog plaats tot en met zondag 30 mei. Meer informatie: www.graphicdesignfestival.nl


---