Provincie Gelderland


---
Arnhem, 28 mei 2010

MINISTER STELT VOORKEURSALTERNATIEF HOOGWATERGEUL VEESSEN-WAPENVELD VAST

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag het voorkeursalternatief voor de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld vastgesteld. Met deze zogeheten SNIP2a-beslissing stemt de minister in met de voorkeursvariant die eerder door de stuurgroep Veessen-Wapenveld is aangedragen. De minister voegt aan zijn beslissing nog wel een aanvullende opdracht toe tot kwaliteitsverbetering, besparing en versnelling van het project.

Gedeputeerde Harry Keereweer is blij met de vaststelling van de voorkeursvariant: "De minister volgt vrijwel geheel het advies van begin maart van de stuurgroep Veessen-Wapenveld, waarin onder andere de provincie Gelderland, het waterschap Veluwe en de gemeente Heerde vertegenwoordigd zijn. Dat betekent dat de hoogwatergeul een geul wordt waarin landbouw de voornaamste functie blijft, met een overstromingsfrequentie van gemiddeld eens per mensenleven."

Besparing en versnelling
De voorkeursvariant die in september 2009 aan het gebied werd gepresenteerd, met hierin het te volgen dijktracé en de locaties van de in- en uitlaat, is nu dus ook op rijksniveau vastgesteld als uitgangspunt voor de verdere uitwerking en detaillering. Weliswaar stemt de minister in met het advies van de Stuurgroep, maar hij voegt daar nog wel een aanvullende opdracht aan toe. In de kern luidt deze: "onderzoek de mogelijkheden voor kostenbesparing, verbetering van de beheersbaarheid en versnelling in de uitvoering."

De minister geeft in zijn beslissing ook al aan in welke richting mogelijke oplossingen gezocht moeten worden. Met name de wijze van grondverzet in de uitvoeringsfase kan een grote besparing en tijdwinst opleveren. Ook schrapt de minister het idee van drie bedrijven op buitendijkse terpen in het stroomgebied van de hoogwatergeul. In navolging van het voorstel van de provincie Gelderland, wil de minister deze nieuwe bedrijven nu binnendijks situeren, aan de rand van de geul. Een binnendijkse ligging van de bedrijven levert minder belemmeringen op voor de bedrijfsvoering, is goedkoper en kan goed gecombineerd worden met een huiskavel in de hoogwatergeul.

Niet bezuinigen op kwaliteit
Een andere technische uitvoering van de inlaat moet deze eenvoudiger en daardoor ook betrouwbaarder in beheer en gebruik maken. Een bijkomend voordeel is waarschijnlijk een kleine kostenbesparing. De projectorganisatie zal de komende maanden mogelijke uitwerkingen hiervan onderzoeken. Vast staat al wel dat dergelijke aanpassingen niet leiden tot wijziging van de overstromingsfrequentie van eens per mensenleven. Ook zal de de inlaat hierdoor niet breder worden, mogelijk wel iets smaller, aldus projectleider Gert-Jan de Fijter. Kortom: de hoofdlijnen van het ontwerp staan niet ter discussie en er wordt niet bezuinigd op kwaliteit.

Na de zomer zal de projectorganisatie aan de minster rapporteren welke inlaat de voorkeur krijgt en welke besparings- en versnellingsopties de projectorganisatie ziet. Gedeputeerde Keereweer: "Met de vaststelling van de voorkeursvariant is een belangrijke stap gezet. Het is nu zaak door te pakken en vaart in het proces te houden. Het is immers in het belang van iedereen dat we snel aan de slag kunnen, dat geeft helderheid naar de direct betrokken bewoners en bedrijven, maar ook aan al die anderen voor wie veiligheid van groot belang is."

Programma Ruimte voor de Rivier
De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld maakt onderdeel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. De 39 maatregelen van dit programma zorgen er samen voor dat de rivieren meer ruimte krijgen, om de veiligheid te vergroten en het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie.