Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"If you pay peanuts, you get monkeys". D66 tegen versobering ontslagregeling voor politici.

Amsterdam, 28 mei 2010
D66 en het CDA zijn de enige twee partijen die tegen versobering van de ontslagregeling voor politici zijn. Dit blijkt uit een peiling op 21DagenDebat.nl, panelleden reageerden op de vraag: Als politicus ontslag neemt, krijgt je wachtgeld. Burgers zijn dan verwijtbaar werkeloos. Dus geen uitkering. Wanneer gaat dat veranderen?

Sinds donderdag 27 mei is er een nieuw panel actief op 21DagenDebat.nl bestaande uit Wassila Hachchi (D66), Arjan El Fassed (GroenLinks), Jack Biskop (CDA), Diederik Samsom (PvdA), Ed Anker (ChristenUnie), Hero Brinkman (PVV), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Nine Kooiman (SP).

Wassila Hachchi geeft aan dat politici, omdat ze constant in de spotlights staan, een hoger risico op ontslag lopen. Als voorbeeld geeft zij Jack de Vries. Het versoberen van de wachtgeldregeling zal volgens Hachchi het vak van politicus minder aantrekkelijk maken en leiden tot een verlies aan kwaliteit. Hero Brinkman neemt een geheel ander standpunt in: "die Antilliaanse toestanden met wachtgeldregelingen voor politici moet stoppen". Nine Kooiman deelt, in andere woorden, deze opvatting: "De SP wil dat er een einde komt aan de wachtgeldregeling voor politici". GroenLinks en de VVD zijn van mening dat de huidige regeling versoberd kan worden. Volgens Arjan El Fassed zijn het vooral "oudere politici" die van de huidige regeling profiteren. Jack Biskop ziet niets is versobering van de wachtgeldregeling, hij benadrukt dat de regeling de afgelopen jaren al is aangepast.

Op 21DagenDebat.nl kan iedereen vragen stellen aan de politiek en stemmen op andere vragen. Dagelijks wordt de populairste vraag beantwoord door een roulerend panel van (aanstaande) Tweede Kamerleden. Op 7 juni komen de populairste vragen terug tijdens een groot live debat in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Lees alle antwoorden op 21DagenDebat.nl.

21 Dagen Debat is een initiatief van De Publieke Zaak / De Nationale Dialoog in samenwerking met BKB (Booij, Klusman, Van Bruggen), Hyves en Favela Fabric. Met het project willen de initiatiefnemers de betrokkenheid van de burger bij het politiek-maatschappelijke debat vergroten.

===