Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Welke politieke partij kunnen de 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland het beste kiezen? Mezzo introduceert de stemwijzer informele zorg

Bunnik, 28 mei 2010 - Mezzo introduceert op haar website de stemwijzer informele zorg. Hiermee krijgen de 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland meer inzicht in de verschillende standpunten van de politieke partijen.

Om de mantelzorgers in Nederland een helder beeld te geven wat de verschillende politieke partijen van plan zijn met de mantelzorg heeft Mezzo de grootste partijen hun standpunt gevraagd op het gebied van de mantelzorg. Er zijn aan elke partij 5 relevante vragen gesteld. Deze vragen hebben betrekking op de overbelasting van mantelzorgers, de uitvoering van de WMO, de wachtlijsten, de combinatie van werk en mantelzorg en de impact van de bezuinigingen op de mantelzorg. De volgende partijen hebben deze vragen beantwoord: CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SGP. De stemwijzer is te downloaden op www.mezzo.nl/tweede_kamerverkiezingen_2010 Bezoekers kunnen de belangenvereniging daar ook laten weten op welke partijen ze gaan stemmen.

Uitkomsten van de stemwijzer
De volgende opvallende standpunten zijn te vinden in deze stemwijzer:
. VVD geeft als enige partij aan dat ook mantelzorgers niet aan de bezuinigingen ontkomen
. ChristenUnie is de enige partij die 100 miljoen extra wil investeren in de informele zorg
. SP, PVV en SGP zijn voorstander van meer kleinschalige zorg in de wijk
. CDA en PvdA geven onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van de sollicitatieplicht voor vrijwilligers op latere leeftijd

De feiten over Mantelzorg

- Nederland telde in 2008 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur.
- 1,1 miljoen mantelzorgers verleenden in 2008 intensief en langdurig hulp; dit is beduidend meer dan in 2001 (750.000).
- In 2008 voelden ruim 450.000 mensen zich door hun hulpverplichtingen ernstig belast; dit aantal lag in 2001 op 300.000.


- In Nederland zijn 420.000 vrijwilligers actief in de zorg. 25.000 mensen zijn vrijwilliger voor Vrijwillige Thuishulp, Buddyzorg of Vriendendienst
- 6.000 mensen staan op een wachtlijst voor een vrijwilliger/buddy/maatje.

Dit zijn enkele conclusies uit de SCP-publicatie 'Mantelzorg uit de doeken' die vrijdag 9 april 2010 is verschenen.

Over Mezzo
Mezzo zet zich in voor mensen die langdurig en onbetaald voor een ander zorgen. Als familielid, buur, vriend of 'gewoon' uit solidariteit. Mezzo behartigt hun belangen en geeft ondersteuning, zodat zij hun belangrijke werk kunnen blijven doen.

*Definitie mantelzorger
Iemand met mantelzorgtaken zorgt minstens acht uur per week en/of voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste.