Inbeslagname 10 hoorns van neushoorns op luchthaven Zaventem

28/05/2010 11:39

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Begin vorige week werden op de luchthaven van Zaventem 10 hoorns van neushoorns door de douane in beslag genomen. Dankzij de oplettendheid van de douanediensten konden deze hoorns, die allicht bestemd waren om vermalen en verwerkt te worden in Oosterse medicijnen, onderschept worden. Uit onderzoek bleek dat de smokkelaar in kwestie in totaal bijna 200 stukken ivoor in zijn bezit had.

Deze inbeslagname is slechts de laatste in een hele reeks. Recent werd in samenwerking met de Britse douane een olifantenslagtand verstopt in een houten beeld ontdekt, op weg van Kenia naar België. Verder onderzoek leidde tot de inbeslagname van 600 stukken ivoor, waarvoor geen documenten voorhanden waren en waarvan de oorsprong voorlopig nog onbekend blijft.

Niet enkel dode producten worden illegaal ons land binnen gebracht. Onlangs werden op de luchthaven van Charleroi nog 35 landschildpadden ontdekt die binnengesmokkeld werden vanuit Marokko. Op de luchthaven van Bierset werden dan weer 5 beschermde orchideeën onderschept in een postpakket bestemd voor Frankrijk en Spanje.

De handel in een heel aantal soorten wordt geregeld door de CITES-conventie (Conventie inzake de internationale handel in bedreigde dieren en planten). Deze conventie is in 1975 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de handel in bepaalde soorten het voorbestaan van deze dieren en planten in het wild niet in het gedrang brengt. Voor sommige soorten is de handel volledig verboden, andere soorten kunnen onder bepaalde voorwaarden verhandeld worden. De dienst CITES is verantwoordelijk voor het afleveren van de verschillende documenten, maar ook voor de controle op de toepassing van deze wetgeving. Hiervoor wordt er nauw samengewerkt met o.a. de verschillende douane-instanties en de politie, met regelmatige inbeslagnames als gevolg.

Wie binnenkort op reis vertrekt en graag een exotisch souvenir mee naar huis neemt, informeert zich best op voorhand over welke souvenirs wettelijk toegelaten zijn. U kan de brochure 'Een zeldzaam dier is geen souvenir' bestellen via het Call Center van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op het nummer 02/524 97 97. De brochure kan ook worden gedownload via www.health.belgium.be.

Contactpersoon:

Miet Van Looy

02/524.74.21

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel