Ingezonden persbericht



---


** PERSBERICHT **

Vakjury Nationale Innovatie- en Duurzaamheidswedstrijd looft innovatief en duurzaam vermogen van jonge ondernemers Verlaagbaar fietszadel en 'groen' spel beste uitvinding van 2010

Den Haag, 28 mei 2010

Het meest innovatieve product van Nederland op dit moment is het mechanisch verlaagbare fietszadel, speciaal voor ouderen en mensen met een beperking. Zo oordeelde de jury gisteren tijdens de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidswedstrijd 2010 over het product van studentenbedrijf Typical Dutch. Het product Greeny Games, een bordspel voor kinderen over het milieu, kwam als beste uit de bus binnen de categorie Duurzaamheid. De vakjury koos uit zes genomineerde producten tijdens de wedstrijd die 27 mei jl. plaatsvond in Rotterdam. Alle ingezonden producten zijn als onderdeel van het MBO- en HBO-programma van Jong Ondernemen door studenten zelf ontwikkeld en op de markt gebracht.

Mechanisch verlaagbaar fietszadel
De studenten van Typical Dutch (www.typical-dutch.nl) van Fontys Hogeschool in Eindhoven kozen gezamenlijk voor het slimme fietszadel. "Wij zagen in onze omgeving dat met name ouderen en mensen met een beperking, maar ook zwangere vrouwen vaak moeite hebben met op- en afstappen van de fiets. Doordat zij niet direct met de voeten aan de grond komen voelen ze zich minder stabiel en daardoor minder veilig in het verkeer. Een lagere zitstand kan klachten aan spieren gewrichten veroorzaken; een verstelbaar zadel is hier dé oplossing! Het is belangrijk dat ook deze mensen mobiel blijven" aldus Charissa van Helden van Typical Dutch. "Het product past op iedere fiets, het zadel kan met een eenvoudige hendel aan het stuur maximaal 8 cm omhoog en omlaag gebracht worden."

Groen bordspel
Greeny Games (www.greenygames.nl), bestaande uit studenten van de Hogeschool Utrecht, ontwikkelden een bordspel voor kinderen vanaf 8 jaar waarmee hun milieukennis wordt vergroot. Kenneth van Gelderen van Greeny Games: "Het is belangrijk dat kinderen al jong bewust leren omgaan met het milieu. Omdat kinderen spelenderwijs het meeste leren hebben de studenten de kennis in de vorm van een spel gegoten, waarin milieu centraal staat." Greeny Games zet zich zelf ook op een aantal manieren in voor het milieu door duurzaam te ondernemen. Zo wordt het product van milieuvriendelijk materiaal geproduceerd, denk aan gerecycled papier en karton. Het spel wordt gedrukt door een FSC erkende drukker.

Eenvoud
De vakjury loofde de winnaars met hun zelf ontwikkelde producten. Beide producten voldoen ook aan de gestelde criteria: zo moest het product nieuw, inventief, duurzaam en anders zijn dan alle producten die er al op de markt zijn. De prijs voor het meest innovatieve product, het verlaagbare fietszadel, werd uitgereikt door Guus Broesterhuizen, directeur van NL Octrooicentrum en voorzitter van de jury: "Het product heeft niet alleen een mooi esthetisch ontwerp, maar is ook heel goed toegespitst op een specifieke doelgroep. Daar is goed over nagedacht. Met intensievere marktbewerking gaat het product een mooie toekomst tegemoet." De studenten gingen met 300 euro prijzengeld naar huis. Enviu reikte de prijs uit aan Greeny Games. Stef van Dongen, directeur Enviu: "Greeny Games is een slimme en leuke manier om kinderen bewust te maken van het belang van een duurzame toekomst en het levert nog geld op ook." De studenten mogen als prijs deelnemen aan een seminar van Dnamo, een organisatie die startende duurzame bedrijven helpt. De andere finalisten bedachten een groene stoeptegel, een kartonnen kledinghanger en een watermeter voor onder de douche en een veterclip.

Dagvoorzitter was Jan Douwe Kroeske. Ook hij was onder de indruk van het innovatieve karakter van de producten. Michel Smit van de Sustainable Dance Floor (www.sustainabledancefloor.com) vertelde tijdens het juryberaad alles over dit inmiddels wereldberoemde concept. De energie opwekkende dansvloer is een perfect voorbeeld van innovatie én duurzaamheid.

Innovatie stimuleren
Met deze wedstrijd willen de organiserende partijen - Jong Ondernemen, NL Octrooicentrum en Enviu - innovatie en inventiviteit onder studenten stimuleren. NL Octrooicentrum verzorgt de octrooiregelgeving in Nederland. Met deze samenwerking wil zij ondernemende jongeren motiveren om inventief en innovatief bezig te zijn. Enviu is een internationale stichting met als missie: het inspireren van jonge ondernemers en hen mee te laten werken aan winstgevende oplossingen voor milieugerelateerde en sociale problemen.

Voor meer informatie: www.jongondernemen.nl en www.typical-dutch.nl en www.greenygames.nl

De mechanisch verlaagbare fietszadel van Typical Dutch

Kinderen spelen het groene bordspel van Greeny Games

(einde bericht)