Radboud Universiteit Nijmegen


Denken over politieke partijen sterk links-rechts georganiseerd

Datum bericht: 28 mei 2010

Ons denken over politieke partijen is sterk ruimtelijk georganiseerd. We gebruiken de links- rechtsdimensie om ons denken over politiek te ordenen. Dat blijkt uit onderzoek van drs. Michiel van Elk van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Proefpersonen kregen afkortingen te lezen van politieke partijen (VVD, PVDA, SP, etc.) en moesten daarop reageren door een knop in te drukken met ofwel de linker- ofwel de rechterhand. De deelnemers reageerden sneller met de hand die overeenkwam met de politieke oriëntatie van de partij. Ze reageerden bijvoorbeeld sneller met de rechterhand bij het lezen van 'VVD' en sneller met de linkerhand bij het lezen van 'SP'.

In verschillende experimenten hebben de onderzoekers deze bevinding bevestigd gekregen. Volgens onderzoeker Michiel van Elk gebruiken we de links-rechts dimensie dus om ons denken over politiek te ordenen. Deze bevinding sluit goed aan bij recent onderzoek naar embodied cognition (belichaamde cognitie), waarbij de rol van het lichaam voor ons denken over abstracte concepten zoals getallen, macht of God centraal staat. Verder onderzoek kan uitwijzen of mensen een partij of politicus impliciet associëren met de linker- of rechterzijde van het politieke spectrum.

De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Quarterly Journal of Experimental Psychology. In oktober 2010 organiseert het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen het symposium The embodied mind: Perspectives and Limitations over dit thema.