Ingezonden persbericht



Alternatieven voor Pinkpop

Vrijdag 28 mei, Amsterdam (www.occii.org)en Zaterdag 29 mei 2010 Utrecht (locatie TBC, zie www.counterculturefestival.nl)

In hetzelfde weekend als Pinkpop worden in Utrecht en Amsterdam twee niet-commerciële festivals gehouden, waar liefhebbers van sub- en tegencultuur en underground hun hart kunnen ophalen.

Het Counter Culture Festival Utrecht dat op zaterdag 29 mei is georganiseerd, geeft een kijkje in de keuken van de kraakbeweging. "Dat is belangrijk", aldus Rutger den Dool. "Zeker nu er een wetvoorstel ligt om het kraken te verbieden, willen we laten zien wat voor goeds deze beweging tot stand heeft gebracht. Het festival geeft in een notendop weer hoeveel creativiteit en inventiviteit vrijplaatsen voortbrengen waar mensen hun gang kunnen gaan." Op het festival zijn bands, artiesten en kunstenaars te zien die ooit zijn begonnen in de kraakbeweging. Daarnaast krijgen sociale initiatieven als de weggeefwinkel ruimte zich te presenteren. Om het festival zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk te maken is het festival gratis. "We hopen op deze manier meer zicht te geven op wat er gebeurt achter gekraakte deuren."

Ook PurplePop dat op 28 mei te Amsterdam plaatsvindt, is laagdrempelig. Het festival is een initiatief van Manuela Uggiano, die in 2009 een 'Anti-Lowlands festival' organiseerde. De benaming van dit succesvolle festival was behalve als statement vooral lollig bedoeld, maar de grap werd niet begrepen. Een lading kritiek kreeg Uggiano over zich heen: 'waarom je zo afzetten' en 'zo slecht is Lowlands niet', waren de geluiden (http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42291422). Maar volgens Uggiano is er nog altijd een grote groep die baalt van de vercommercialisering van de muziek en muziekfestivals en is een alternatief als dit hard nodig.

"Ik ga door met PurplePop, welbewust in hetzelfde weekend als Pinkpop. Ik ben niet per se anti-Pinkpop, maar wil tegenwicht bieden aan de grote commerciële festivals, en een plek te geven aan leuke Indiebands die net als de grote acts van Pinkpop aandacht en een podium verdienen".

In Utrecht viert het Counter Culture Festival een dag na PurplePop zijn vijfjarig jubileum. Er is een a la carte line up met voor ieder wat wils. Internationaal bekende bands als The Assasenachs laten van zich horen. Maar ook minder bekende bands als The Blue Screen Of Death zijn van de partij. Naast muziek, eten en een infomarkt is er dit jaar veel aandacht voor kunst en acts. Geen gewoon festival, maar een spektakel!

Purplepop begint om 19:00 bij eetcafé MKZ, in het Binnenpret achter OCCII (wie wil mee-eten wordt aangeraden om vóór 15.00 uur die dag te reserveren). Als openingact zijn er de dames van Suicidal Birds in een vernieuwde akoestische versie. Voor degenen die ze kennen als them as all punk and beats: het klinkt totaal anders nu!

Behalve veel live bands zijn in de grote zaal tot in de kleine uurtjes ook dj's. Zoals het Future Pop DJ Team. Het is een groep mensen die in Amsterdam zelf is begonnen met het organiseren van concerten (eerste feest is op 6 Mei in OT301, zie http://www.3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/43206900 ).

Uggiano: "De onafhankelijke muziekscene in Amsterdam is vrij klein. Iedereen heeft er genoeg van dat er weinig aanbod is van authentieke subculturele muziek. Net als bij Anti-Lowlands destijds is ook Purplepop een netwerk van like-minded people."

Het programma van de beide festivals is bekend, maar er wordt nog gezocht naar vrijwilligers. Wil je de onafhankelijke muziekscene van binnenuit meemaken, veel in korte tijd leren of heb je gewoon een kleine portemonnee, de organisatoren kunnen je hulp goed gebruiken!

Purple Pop Festival 2010 www.myspace.com/manugetup

Counter Culture Festival 2010 www.counterculturefestival.nl

Counter Culture Festival Bands:

The Assasenachs rock/acoustic/punk / nl&Scotland

Bucketboys bluegrass/rockabilly/thrash nl

Platzak folk nl

De stokers manisch melanchonische circus punk nl

Deadsilence Syndicate drum&bass/punk/electro uk

Zibabu fusion punk nl

The Blue Screen Of Death electro punk DE

redtheplaneet experimental/visual nl

Purple Pop Bands:

redtheplaneet (experimental/visual nl)

pattern cuttoff (digital punk nl)

?Alos (doom performance, Ital/Berlijn)

apneu (Garage, nl)

The Stutters (indiepop, NL)

Suicidal Birds (akoustich folk set, en 's avonds blues garage punk met beats)

Yes...Pinkpink (party music nl)


Noot voor redacties