Grootschalig onderzoek naar cognitieproblemen bij MS


MAASSLUIS, 20100528 -- Uit het grootste onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd onder mensen met MS en problemen met het denkvermogen, zijn baanbrekende resultaten naar voren gekomen. Van de ruim 700 deelnemers geeft 73% aan gemiddeld tot in zeer hoge mate problemen te ervaren in het alledaagse denken en handelen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Nationaal MS Fonds in samenwerking met universiteit Leiden, psychiatrisch centrum PsyToBe te Rotterdam en het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

De cognitieve problemen waarover gesproken wordt, zijn bijvoorbeeld: slecht geheugen, moeilijk beslissingen kunnen nemen, concentratieproblemen en moeilijk informatie op kunnen nemen. Uit het onderzoek is ook een duidelijke link naar voren gekomen tussen dit soort klachten en psychische problemen, zoals somberheid en angst.

Inmiddels is de volgende fase van dit onderzoek ingezet met 128 mensen die in verschillende mate cognitieve problemen ervaren. Zij ondergaan cognitieve taken, zoals een boodschappenlijstje onthouden en een complex figuur natekenen. Nu is al naar voren gekomen dat deze mensen een gemiddeld tot bovengemiddeld IQ hebben. Wel hebben zij een tragere informatieverwerking en scoren ze lager bij het maken van een planning en organiseren. Met deze fase van het onderzoek wordt gekeken of de alledaagse ervaringen die naar voren zijn gekomen uit fase 1, onderbouwd kunnen worden.

Dit is een belangrijk onderzoek, omdat meer kennis over de cognitieve problemen bij mensen met MS de eerste stap is naar betere zorg voor deze mensen. Problemen die mensen met MS ervaren vanwege deze symptomen, zoals arbeidsproblemen, onbegrip vanuit de samenleving, het gezin, vermoeidheid, angst, depressies en gevoelens van schaamte en minderwaardigheid kunnen effectiever aangepakt worden.

MS is een ongeneeslijke ziekte aan het centrale zenuwstelsel. Ongeveer 17.000 mensen in Nederland hebben deze chronische ziekte. Wereldwijd zijn dit 2,5 miljoen mensen. Jaarlijks komen hier duizenden patiënten bij. Doordat MS een veelvoorkomende ziekte is, is de Wereld MS Dag ingeroepen. Dit jaar viel de Wereld MS Dag op 26 mei. Het Nationaal MS Fonds wil als Nederlandse patiëntenorganisatie voor mensen met MS rondom deze dag aan de hand van de onderzoeksresultaten meer aandacht voor MS vragen.

Nationaal MS Fonds





Ingezonden persbericht