Uitreiking eerste trofee dieronvriendelijke kinderboerderij


Voorjaarsuitverkoop van dieren op Marktplaats door kinderboerderij

ZAANDAM, 20100528 -- Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft, Een Dier Een Vriend en Stichting KonijnenBelangen reiken vanmiddag om half drie op de Ilpendamstraat 38 in Zaandam voor het eerst de wisseltrofee DierONvriendelijke Kinderboerderij uit aan kinderboerderij De Veldmuis. Deze kinderboerderij, ooit uit de grond gestampt in enkele dagen door Angela Groothuijzen voor het programma `De uitdaging', heeft de trofee volgens de dierenorganisaties verdiend omdat zij als een kweekboerderij dieren fokt en de overtollige dieren zonder scrupules op Marktplaats te koop zet. Kippen worden er letterlijk aangeboden als soepkippen.

Enkele dagen geleden ontving het bestuur van de kinderboerderij een brandbrief waarin de dierenorganisaties het aanbod deden te helpen om voor de `overtollige' dieren voor een goed thuis te zorgen onder voorwaarde dat de kinderboerderij de advertenties van Marktplaats zou halen en voortaan voor een diervriendelijk fokbeleid zou kiezen. Het bestuur van de kinderboerderij verschool zich in haar reactie hierop slechts achter het excuus dat het om afgedankte dieren zou gaan. Echter, de grote hoeveelheid aanwezige pas geboren dieren, de dieronvriendelijke huisvesting van o.a. de konijnen in de konijnenflats, de broedmachine en het grote aantal advertenties op Marktplaats vertellen een heel ander verhaal. Bovendien horen ook afgedankte dieren niet op Marktplaats terecht te komen om de pot van een kinderboerderij te spekken. Deze dieren horen in de speciaal hiervoor gekwalificeerde opvangcentra terecht te komen van waaruit ze op zorgvuldige wijze herplaatst kunnen worden.

Kinderboerderij De Veldmuis is gelegen op een mooie ruime locatie. Helaas hebben niet veel van de dieren die er gehouden worden daar plezier van. De meeste konijnen zitten geïsoleerd opgesloten in konijnenflats en kunnen niet rennen, graven en spelen. Opvallend is het grote aantal jonge dieren dat op deze kinderboerderij geboren wordt en te koop wordt aangeboden op de kinderboerderij zelf en op Marktplaats. In 2008 al heeft de Dierenbescherming Noord-Holland Noord deze kinderboerderij aangesproken op hun dieronvriendelijke fokbeleid. De dierenorganisaties nemen het De Veldmuis daarom bijzonder kwalijk dat zij bewust niet kiest voor een diervriendelijk en verantwoord fokbeleid hetgeen betekent dat dieren op de kinderboerderij oud mogen worden en er slechts dieren bij komen wanneer er op natuurlijke wijze ruimte is ontstaan doordat er dieren dood zijn gegaan. Het zien van een dier dat zijn oude dag doorbrengt kan net zo educatief zijn als het zien van jonge en volwassen dieren. Bovendien is het leuk voor de mensen om de vaak innige familieverbanden te zien. Het heeft dan ook geen enkele educatieve waarde om dieren te laten verdwijnen via de achterdeur. Het zal integendeel voor veel kinderen en volwassenen een schok zijn wanneer ze te weten komen hoe de dieren die zij zo leuk en lief vinden en waarmee zij een band krijgen eindigen.

Kinderboerderijen zijn nooit bedoeld als kweekboerderijen, die als een commerciële dierenwinkel dieren te koop aanbieden. Bovendien heeft een dierenwinkel een vergunning nodig om dieren te mogen verkopen terwijl deze kinderboerderij op commerciële wijze dieren fokt en hen verkoopt zonder vergunning hiervoor te hebben en ook maar één cent belasting te betalen. Dit op deze manier te koop aanbieden van dieren bevordert bovendien impulsaankopen waardoor de kans groot is dat de dieren slecht terecht komen. Naast het feit dat veel van de op deze manier te koop aangeboden dieren slecht eindigen wordt er ook geen rekening gehouden met de hechte familie- en vriendschapsbanden die de dieren onderling kunnen hebben. Het ruw scheiden van dieren veroorzaakt veel leed bij de dieren. Kinderboerderijen zouden juist het goede voorbeeld behoren te geven inzake de behoeften van dieren qua huisvesting en verzorging om zich natuurlijk te kunnen gedragen, waardoor mensen zich goed bezinnen voordat ze aan een huisdier beginnen.

Comité Dierennoodhulp





Ingezonden persbericht