Veel onduidelijkheid Haarlemse strippenkaart reizigers


HAARLEM, 20100528 -- Op 3 juni is het zover, de ov-chipkaart wordt dan het enige betaalmiddel in de stadsregio Amsterdam. De strippenkaart is vanaf deze datum niet meer geldig in het Amsterdamse OV. Echter is er nog veel onduidelijkheid onder reizigers en chauffeurs.

Strippenkaart

Vanaf 3 juni 2010 is de strippenkaart niet meer geldig in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerrend, Uithoorn, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zeevang. Buiten deze plaatsen is reizen met de strippenkaart nog wel toegestaan. Ook is de strippenkaart nog geldig op de lijnen 80 (Amsterdam Marnixstraat - Zandvoort Busstation) en lijn 82 (Amsterdam Marnixstraat - Ijmuiden Zeewijk).

Abonnementen

Abonnementen, verchipt of onverchipt blijven nog gewoon geldig in de stadsregio Amsterdam. Heeft u een papieren stamkaart? Zorg dan dat u met spoed via www.chipkaart.nu/gratis-ov-chipkaarten-.htm een persoonlijke chipkaart aanvraagt. Hierop kunt u namelijk per 28-05-2010 alleen nog maar uw abonnement opladen. Bij NS abonnementen kunt u gewoon u zichtkaart (het kaartje waarop u type abonnement staat) tonen aan de chauffeur. Indien u met de metro moet reizen kunt u bij de GVB Ticket en Service punten een toegangskaart voor de metro halen.

Nachtbus

Bij het GVB kunt u indien u een geldig abonnement heeft gratis met de nachtbus. U kunt hier gewoon in- en uitchecken. Echter wanneer u met Connexxion reist, kunnen er problemen optreden. U mag indien u een geldig abonnement heeft namelijk gratis mee met de nachtbus in de stadsregio Amsterdam welke vermeld staan op www.nachtbus.nl of de bussen van het GVB. Echter worden vanaf heden abonnementen op vele locaties alleen nog maar verchipt verkocht. Doordat de OV-Chipkaart kaartlezers vaak buiten werking worden gezet op de nachtbussen is reizen met een uitsluitend verchipt abonnement niet mogelijk. Hierdoor raden wij u nadrukkelijk aan om indien u met de nachtbus moet u abonnement bij een GVB ticket en service punt te kopen en bij u abonnement een zichtcoupon te vragen. Zijn deze niet meer beschikbaar, meld dan bij het instappen van de bus waar de kaartlezers buiten dienst staan dat u in het bezit bent van een verchipt abonnement en dat u deze nu niet in kan checken. Laat de chauffeur u een kaartje kopen, dien dan een klacht in via www.connexxion.nl/klachten/121. Na contact met Connexxion heeft Connexxion gemeld dat per 3 juni de kaartlezers op alle nachtbussen aan gaan, waar een abonnement geldig is in de stadsregio Amsterdam. Voor de mensen die nu in het bezit zijn van een verchipt abonnement en moeten betalen in de nachtbus zegt Connexxion dat men de kaartjes op kan sturen naar de klantenservice en daarna men zijn geld terug krijgt. Hiervoor verwijst Connexxion de klanten naar www.connexxion.nl.

Onduidelijkheid

Onder de Haarlemse reizigers is er op dit moment veel onduidelijkheid door niet, danwel verkeerd voorgelichte buschauffeurs. De feiten nog een keer op een rij: In de stad Haarlem blijft de strippenkaart geldig. Gaat u rit richting Amsterdam of Uithoorn, dan dient u vanaf de gemeentegrens van Haarlem met de chipkaart te betalen. Het 3 euro dalkaartje is op deze lijnen vanaf 3 juni ook niet meer te koop. Voor buslijn 80 geldt dit niet. Op alle lijnen richting de Bollenstreek en in alle gasbussen (te herkennen aan de grote tanks op het dak en de herrie die de bussen produceren) blijft de strippenkaart en het dalkaartje geldig. U kunt dus nog gewoon naar Beverwijk en Ijmuiden reizen met de strippenkaart! Weigert de chauffeur u vanaf 3 juni toch met de strippenkaart te laten betalen, dan kunt u een klacht indienen via www.connexxion.nl/klachten/121/.

Nieuwe kaartsoorten

Vanaf 3 juni zijn ook de strippenkaartjes welke u normaal kon kopen op de bus niet meer te koop in de stadsregio Amsterdam. U kunt bij Connexxion een OV-Ritkaart kopen. Deze kaartjes kosten voor een rit in de stad 2 euro en voor ritten over een stadsgrens 4 euro. Met deze kaartjes is het niet toegestaan om over te stappen. Moet u toch overstappen? Dan raden wij u aan een Buzzer te kopen. Voor 12 euro kunt u dan de hele dag met 2 personen (en eventueel nog 2 kinderen) reizen met alle Connexxion lijnen in Nederland. Buzzer is gewoon te koop bij uw Connexxion buschauffeur. Voor het GVB wijzigt er niets. Deze blijven gewoon de overbekende uurkaarten verkopen. Arriva heeft helaas nog niet bekend gemaakt welke vervoersbewijzen zei gaat verkopen ter vervanging van de strippenkaartjes.

Aanvraag ov-chipkaart

Heeft u nog geen ov-chipkaart? Vraag dan nu uw ov-chipkaart aan via www.chipkaart.nu/gratis-ov-chipkaarten-.htm. Indien u snel een chipkaart nodig heeft, kunt u ook terecht bij de NS verkooppunten op de grotere stations en bij de ticketautomaten van NS welke ook muntgeld accepteren. Hier kunt u een anonieme chipkaart kopen voor ¤7,50. Ook kunt u terecht bij de servicepunten van GVB, Connexxion en Arriva. Hier kunt u ook schriftelijk een persoonlijke ov-chipkaart aanvragen voor ¤7,50.

Meer info?

Kijk voor actuele informatie over de chipkaart op www.chipkaart.nu.





Ingezonden persbericht