Gelderlander Paard Associatie wil ingrijpen door Minister van LNV


LIESSEL, 20100528 -- De Gelderlander Paard Associatie vraagt in een brief d.d. 27 mei 2010 aan Minister Verburg van LNV dat zij haar verantwoordelijkheid voor het behoud van biodiversiteit waarmaakt. Dan is de Gelderlander Paard Associatie bereid om ook deel te gaan nemen aan het overleg van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland), waar de Minister van LNV op aandringt.

De Minister heeft in de Tweede Kamer op 20 mei 2010 een dringende oproep gedaan aan de Gelderlander Paard Associatie om deel te nemen aan dit overleg, dat sinds 2008 plaatsvindt.
De Gelderlander Paard Associatie weet uit eigen eerdere ervaring dat overleg met het KWPN vruchteloos is, omdat het KWPN weigert te erkennen dat met de afschaffing van een Gelderse bloedvoering voor een Gelders paard door hen een grote fout gemaakt is die zo snel mogelijk hersteld moet worden.
Zelfs een nagenoeg unanieme oproep van de Tweede Kamer op 12 februari 2008 aan Minister Verburg van LNV om ervoor te zorgen dat de originele bloedlijnen van het Gelders paard voor de toekomst behouden blijven heeft nog niets opgeleverd, omdat het KWPN medewerking heeft geweigerd.
Daarna is de Stichting Zeldzame Huisdierrassen het gesprek aangegaan met het KWPN. Dit heeft nog steeds niets opgeleverd.

Intussen gaat het KWPN gewoon door met het fokbeleid van de laatste jaren, dat inhoudt dat het Gelders paard alleen een uiterlijke verschijning is zonder Gelderse bloedlijnen met waardevolle erfelijke eigenschappen zoals een braaf karakter, grote werkwilligheid, goede gezondheid, enz. die via de genen aan de nakomelingen worden doorgegeven en die maken dat het Gelders paard veel beter geschikt is voor gewone mensen dan de paarden die het KWPN fokt voor professionals in de topsport.

De Gelderlander Paard Associatie is desondanks bereid om gevolg te geven aan de oproep van Minister Verburg, als de Minister duidelijk maakt dat het afgelopen moet zijn met het nog langer traineren door het KWPN en besluit dat hun overheidserkenning als stamboek voor het Gelders paard wordt ingetrokken als het KWPN de afschaffing van de Gelderse bloedvoering niet voor het einde van het Jaar van de Biodiversiteit 2010 heeft ongedaan gemaakt.

Gelderlander Paard Associatie





Ingezonden persbericht