Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 27 april 2010

Fries StraatFestival 2010: meer voorstellingen, meer optredens en nog mooier

Het FriesStraatFestival belooft dit jaar nog meer voorstellingen en een nog meer en beter genieten dan voorgaande edities. Met de nadruk op kwaliteit is het festival bezig aan een gestage opmars in de StraatFestival-wereld. Meer dan honderd theater- en muziekacts veroveren van vrijdagmiddag 28 t/m zondagmiddag 30 mei de prachtige historische binnenstad van Leeuwarden. Naast investeren in de kwaliteit én kwantiteit van het programma, investeert het StraatFestival echter ook in gastvrijheid en milieu met onder meer het gebruik van statiegeldbekers bij de diverse barren.

Programma
Het Fries StraatFestival beleeft haar start op vrijdagmiddag op het Oldehoofsterkerkhof met een programma special voor kinderen (maar ook erg leuk voor de ouders!), op aan het begin van de avond via een mengeling van theater en muziek in de avond over te gaan op muziek op het Oldehoofsterkerkhof en het Raadhuisplein. Het Raadhuisplein heeft dit jaar trouwens ook een echte festivalbar!

Op zaterdag staat vanaf 12 uur de gehele Leeuwarder binnenstad bol van de straattheateracts en de muziek. Voor theaterliefhebbers is het op veel plekken genieten geblazen, met divers straattheater op elke hoek en elke straat. Muziekliefhebbers kunnen zelfs op zaterdagmiddag twee nieuwe podia toevoegen aan het lijstje: het nieuwe 'luisterpodium' in de prinsentuin (vlakbij de Oldehove) en een podium op de Tweebaksmarkt. De zaterdagavond wordt bijzonder ingezet met een combinatie van straattheater en muziek op het Oldehoofsterkerkhof en het Raadhuisplein, om op de beide pleinen, traditiegetrouw, swingend te eindigen met muziek.

De zondag staat in het teken van het festivalplein Oldehoofsterkerkhof. Hier is het tot in de vroege avonduurtjes nog volop genieten geblazen met theater, muziek en een echte festivalsfeer. Om het festival op een waardige manier af te sluiten.

In totaal staan er bijna 120 straattheatervoorstellingen en bijna 50 muziekacts geprogrammeerd, een absoluut record in kwaliteitsoptredens! (zie slot persbericht voor detailinformatie over bepaalde acts / bands)

Kom het StraatFestival volop vieren
Net als vorig jaar is het Oldehoofsterkerkhof het centrale festivalplein, met een informatiestand, veel vermaak en natuurlijk de mogelijkheid om lekker lui te blijven zitten en genieten én tevens een hapje te eten. Het FoodPlein biedt allerhande heerlijks. Zo hoeft u niets te missen!

Om de bezoekers volop en ongestoord te laten genieten werkt het Fries StraatFestival dit jaar wederom met statiegeldbekers bij alle barren die zijn aangesloten bij het StraatFestival. Dit systeem, waar steden als Amsterdam en Utrecht, en vele grote collega-festival al jaren ervaring mee hebben, is vorig jaar geïntroduceerd binnen het Fries StraatFestival. Middels het gebruik van statiegeldbekers kan en wil het Fries StraatFestival de hoeveelheid afval op de evenementenpleinen verminderen en daarmee de gastvrijheid vergroten!

Website: kom kijken, kom volgen!
Het Fries StraatFestival investeert, zoals gezegd, niet alleen in voorstellingen, maar ook in de gastvrijheid. En een goede website (oftewel: programmawijzer) is daarbij onontbeerlijk. De nieuwe website van het StraatFestival geeft ruime informatie over alle voorstellingen en de additionele informatie nodig voor een geslaagd bezoek. Maar het geeft tevens (en dat is uniek in StraatFestival-land) de bezoeker de mogelijkheid om het eigen programma samen te stellen! Zoek op favoriet genre, kies je acts (krijg ook nog een aantal tips mee, voor de verrassing), bekijk de foto's en filmpjes van de acts en kies wat je wilt zien. Op die manier vul je je agenda en mail je het eigen programma naar jezelf. Wil je ook je vrienden uitnodigen? Stuur jouw programma dan ook naar je vrienden (kan direct vanuit onze site) en maak het meteen jullie programma!

Daarnaast kun je ons nog volgen via Twitter, Facebook en Hyves. Wij zijn jouw community, ook tijdens het festival!

Hightlights Programma Fries StraatFestival 2010
Totaal : 55 theateracts met 117 voorstellingen en 8 doorlopende Installaties / voorstellingen : 47 muziekoptredens op 8 podia
Buitenland : 23 voorstellingen / bands

Theater
Adrian Schvarzstein: Dans (Spanje)
Juan is een dansende ster uit warmbloedige zuidelijker streken. Hij schuimt de straten af, zoals een straatartiest betaamt. De zoektocht gaat naar de danspartner van zijn dromen. Ja, ook jij, Fries StraatFestival-bezoeker, kunt zomaar in zijn armen liggen, terwijl jullie moeiteloos de rumba of de paso doble dansen. Het draaiorgel draait en jullie zwieren over de stoeptegels. Adrian Schvarzstein komt uit Spanje, is geschoold in de commedia dell'arte en heeft al vele jaren ervaring in allerlei straattheatergroepen.

Compagnie DUT: Casrol Parc (installatie) (Frankrijk) Een reizend pretpark, samengesteld uit potten en pannen! Goed, voor de echte keukenprinsen en -prinsessen is hun eigen keuken precies dat, maar daar gaat het hier niet om. Wel om enkele tientallen bijzondere attracties, samengesteld uit objecten die onverwacht heel wat meer toepassingsmogelijkheden hebben dan betrokken worden bij de bereiding van de maaltijd. Driewielers opgetrokken uit pastapannen, een drumstel geconstrueerd met honderden potten en pannen, basketballen met een krop ijsbergsla... Keukenpret voor jong en oud!

Leandre: Chez Leandre (Spanje)
De beste mimespelers op straat van de wereld, bespeelt 1000 man publiek zonder woorden. Leandre Ribera zit al dertien jaar in het straattheatervak. Vier sterke voorstellingen leverde hij af in die tropenjaren. De ene discipline na de andere kunstvorm haalde hij erbij. Humor, poëzie, drama, clownerie. En nu dan? In 'Chez Leandre' staat hij zijn mannetje, maar zonder pasklare antwoorden. Hopelijk komen die uit de interactie met het publiek, dat zeker ontroerd zal worden door het zoekende karakter van deze tragikomische clownsact. Enne, als straatartiest ben je nooit dakloos, vindt Leandre. Want de hemel is je dak.

Cie de Quatre Saisons: De Kleine Carrousel (Frankrijk) De draaimolen! Die archetypische kermis- en pretparkattractie, het eerste speeltuig waar je als kind in klimt - okay, na schommel en wipwap. De Franse groep Cie de Quatre Saisons nam dat archetype van de carrousel ter harte en bouwde een klein model, waarin ijzer en hout een magische, fantasievolle verbintenis aangaan. Dat niet alleen, tijdens de rit van een minuutje of vijf komen er nog allerlei maatschappelijke thema's aan bod ook! Een prachtige installatie voor kinderen, die er, met een beetje geluk, nog iets van opsteken: hoe je een verantwoordelijk wereldburger wordt, bijvoorbeeld.

Odd Enjinears: Sh'Bang - Woud van Staal (installatie) Odd Enjinears, uit Amsterdam, horen muziek in zaken waarin gewone mensen slechts schroot of wrakhout zien. 'Sh'Bang - Woud van Staal' is een enorme klankinstallatie, opgebouwd met oeroude, lang vergeten technieken uit allerlei, al of niet afgeschreven materialen. De geluidskunst van grote denkers als Harry Partch en Moondog is niet vreemd aan dit opmerkelijke bouwsel. Maar uiteindelijk is het aan jullie, hooggeëerd publiek, om het ding in beweging te zetten en zo de meest wonderlijke klanken voort te brengen. Pluk de klankpoëzie uit deze onwaarschijnlijke constructie.

TukkersConnexion: Toy soldiers
Napoleon Bonaparte verloor zijn strijd (en, vervolgens, zijn leven) ook al bijna twee eeuwen geleden, maar dat nieuws is nog niet overal doorgedrongen. Drie van zijn dapperste gardesoldaten vechten gewoon door. In hun beste tenue bestrijden ze met grote slagvaardigheid en ongekend dapper gemoed hun onzichtbare, want niet-meer-bestaande vijand. Als ze een simpele strandjutter ontmoeten, leidt dat tot uiterst bizarre situaties. Oorlog om te lachen.

Abacus Theater: De alchemisten van Ghorf
We leven inmiddels in de 23ste eeuw. Onze aardbol is tegen die tijd ten prooi gevallen aan de apocalyps. Langzamerhand komen de overlevenden van onder de puinhopen tevoorschijn gekropen. Ze vallen ten prooi aan de Alchemisten van Ghorf en hun wonderlijke elixer, dat belooft alle problemen en ellende naar de vergetelheid te verwijzen. Dat elixer maken ze in een waarlijk indrukwekkend destillatie-apparaat, opgebouwd uit het puin van de verdwenen beschaving. Met dit staketsel, vol borrelende vloeistoffen en bewegende flessen, trekken ze door de straten. Postapocalyptisch spektakel.

Toren van Geluid: Drummen en Dansen
Houten trommels met houten vellen. Trommelbouwer Bert van Bommel ontwikkelde ze speciaal voor kinderen, maar ook grote mensen en gevorderde slagwerkers spelen er graag mee. Twee vertegenwoordigers van die laatste mensensoort, Dirk Wachtelaer en Renato Freyggang, bespelen ze in deze voorstelling en de Indonesische danser Eko Noah danst op hun verrichtingen. Maar natuurlijk mogen jullie, kinderen, ook mee drummen en meedansen. Vrolijk muziektheater voor kinderen vanaf een jaar of twee.

Theatergroep POP: Knofje en het Circus
Knofje is een meisje, vier jaar oud is ze. Ze beleeft allerlei avonturen, eerst op televisie (in een veelbeken serie, geschreven door Burny Bos) en nu in een meer theatrale omgeving. Samen met haar vader en moeder beleeft Knofje allerlei wilde avonturen. Helemaal bal wordt het als oma Gooi langskomt met haar aparte uitvindingen. Dan gaat het hele gezelschap naar het circus, belooft pa Knofje. Is het zo gek dat de titelheldin de nacht ervoor geen oog dicht doet? Fleurig vertier voor kinderen vanaf drie jaar.

Theaterpremières
Micro Focus (Frankrijk)
Micro Focus, uit Frankrijk, geeft graag een 'modern-klassieke' twist aan de wetten van het straattheater. Natuurlijk, ze maken muziek, ze jongleren en ze dansen. Daar zijn er meer van, maar het gaat juist om de uitgekiende combinatie waarin die elementen neergezet worden. Het duo speelt heel knap met contrasten, confrontatie en harmonie. Zo smelten verschillende talen dan toch samen.

Pasvupaspris: Les Moldaves (Frankrijk)
Waar komen ze toch vandaan, die geheimzinnige acrobaten van Pasvupaspris? Wat dreef die Moldaven toch om naar het verre Leeuwarden te komen? Die geheimen worden gaandeweg onthuld, in een voorstelling vol circusspecialismen, even dwars als aanstekelijk. Ze dansen de Sparrendans, ze doen de spectaculaire Spoetnik, ze jongleren, bedrijven acrobatische toeren die spotten met de zwaartekracht, ze lijden pijn en negeren dat weer, ze maken grappen en ze drinken wodka. Allemaal goed voor een straatcircusshow die je bij zal blijven.

La Famille Goldini: Marvelous Mambo (Frankrijk)
Hij weegt 63 kilo, is 1 meter 67 lang en heeft schoenmaat 41. Zij is even zwaar, meet 1 meter 78 op hoge hakken, haar schoenmaat wordt niet prijsgegeven. Samen zijn ze La Famille Goldini, een jong Frans circusduo met een gedegen acrobatenopleiding in Rusland achter de kiezen. Ze beoefenen het betere gooi- en smijtwerk, terwijl ze tegelijkertijd de mambo dansen en humor bedrijven. Spektakel met passie, acrobatiek-technieken van grote originaliteit en dat alles met een onverstoorbare glimlach.

Ramiro Miranda (Argentinië)
Aan twee koffers heeft Ramiro Miranda genoeg om de wereld rond te reizen. Het zijn koffers vol magie. In de eerste zitten merkwaardige, doorzichtige plastic ballen, waarmee hij de meest oogstrelende toeren uithaalt: met zijn armen, op zijn lichaam en dan verdwijnen ze ineens. In de tweede zitten allerlei belletjes en andere minieme muziekinstrumentjes, waarmee hij eigenhandig de muziek maakt die het best bij zijn voorstelling past. En anders helpt het publiek toch een handje mee! Het resultaat is een clownsact van haast meditatieve kalmte en schoonheid.

Muziek
Ook in de muziekprogrammering veel interessante en momenteel 'hotte' namen. Veel bands hebben net een cd uit of komen binnenkort met een nieuwe plaat: Beans & Fatback, ROOS, Tommy Ebben, DAAU, Charlie Dee, Fixkes, Hangouts, De Basis. Het programma is een mooie mix van regionaal en lokaal talent en Nederlandse en buitenlandse subtoppers.

Beans & Fatback
Die naam betekent letterlijk 'spek en bonen', maar dat blijkt een uiterst smakelijk gerecht te wezen waar ook karbonades, witte wijn en rozemarijn aan te pas komen. Dat leren we uit het kookboekje waarin 'Finger lickin' good' verpakt zit. Onno Smit, het brein achter Beans & Fatback en ook gitarist in Lefties Soul Connection, beloonde zijn muzikale vrienden voor hun inspanningen op deze plaat met een smakelijke maaltijd. De ribeye-steak in tomatensaus en balsamico-azijn bij 'Lay down speak low' spreekt het meest tot de verbeelding - op de muziek na dan. Dat is een smakelijke mix van soul, blues en country, heel Amerikaans maar toch ook heel erg van Beans & Fatback. Een bandje wat het momenteel erg goed doet en belangstelling kent van vele kanten!

Charlie Dée
Charlie Dée. Die naam is natuurlijk te mooi om waar te zijn, en Renée van Dongen heet in werkelijkheid natuurlijk niet zo. In 2004 won deze Rotterdamse schone de Grote Prijs, categorie singer-songwriters, en dat dekt de lading wel zo ongeveer. Ze acht zich schatplichtig aan mensen als Rickie Lee Jones, Fiona Apple en vooral de grote Joni Mitchell, aan wier oeuvre ze een mooie theatershow wijdde. Maar je bent singer-songwriter of je bent het niet: haar eigen liedjes zijn ook zeer de moeite waard. Nieuw album 'Husbands and wives' komt eraan.

Friska Viljor (Zweden)
Hoog buitenlands bezoek op de muziekpodia van het Fries Straatfestival! De Zweedse band Friska Viljor maakt oprechte feestmuziek, samengesteld uit onregelmatig verdeelde toefjes pop, rock, folk en vooral een grote dosis goed humeur. Dat zou je misschien niet zeggen bij de wetenschap dat de band is opgericht naar aanleiding van de praktisch tegelijkertijd verbroken relaties van de beide frontmannen Daniel Johansson en Joakim Sveningsson. Maar ja, alcohol doet een boel ellende vergeten en met vrolijk opgefokte feestmuziek valt de draad wel weer op te pakken, hoe diep je ook in de liefdessmart zit.

DAAU (België)
Of eigenlijk, van oorsprong: Die Anarchistische Abendunterhaltung, een naam die geplukt werd uit het beroemde boek 'Der Steppenwolf' van Hermann Hesse. DAAU bestaat al vanaf 1992 uit vier ondernemende Belgische muzikanten, die niets minder nastreefden dan een sierlijke synthese van klassiek, jazz, pop, fok en meer. Met een instrumentarium van viool, cello, klarinet en accordeon komen ze een heel eind, al werden later ook samples en slagwerk aan het palet toegevoegd. Op hun laatste cd, en bij ons op het Fries Straatfestival, keert het kwartet weer welluidend terug naar de basis in lange, kunstige en sfeervolle nummers die je moeiteloos bij de les houden. Luisteren wordt een lust bij DAAU! Spelen op het nieuwe podium in de Prinsentuin.

Fixkes (België)
Fixkes, dat was ooit de bijnaam van de jonge Sam Valkenborgh. Eenmaal volwassen geworden, en muzikant, stofte hij die naam weer af en behing zijn band ermee. Fixkes, uit het Belgische Stabroek (pal boven Antwerpen), werd drie jaar geleden rap beroemd met de single 'Kvraagetaan', die eerst op internet de ronde deed en vervolgens werd opgepikt door het roemruchte label Excelsior. Fixkes doen heel knap aan rap-achtige zang, gekoppeld aan zomerse, ontspannen akoestische muziek volgens Jack Johnson-model. Het nieuwe album 'Superheld' is net uit.

U2Two
Het Fries StraatFestival heeft de afgelopen jaren een mooie traditie opgebouwd als het gaat om tributenacts. Aan welke band valt nog meer eer te bewijzen na Beatles, ABBA en Rolling Stones? Wat is een logische volgende stap? U2 natuurlijk, die Ierse geweldenaren met een rijke geschiedenis van meer dan dertig jaar achter zich en nog een mooie toekomst voor zich. U2 is nou echt zo'n band voor een breed publiek van de oude garde tot jongere generaties die pas later instapten. Maar iedereen, echt iedereen kent krakers als 'Pride (in the name of love)', 'One' en 'I still haven't found what I'm looking for'. U2Two is een van Nederlands beste U2-tribute-bands: ze klinken als hun grote voorbeelden en de zanger lijkt bijna nog meer op Bono dan Bono zelf!