Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Campagnebezoek vrijdag 28 mei:

PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester in Haarlem over drugsbeleid

Vrijdag 28 mei is PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester op bezoek in Haarlem. Het bezoek staat in het teken van het drugsbeleid. Samen met de lokale PvdA bezoekt zij verschillende coffeeshop, gaat zij in gesprek over verslavingszorg en wandelt zij door de binnenstad met de Haarlemse straatpastor. Het bezoek wordt om 21:15 uur afgesloten met een debat over het Nederlandse drugsbeleid in café XO aan de Grote Markt.

De Haarlemse PvdA wil de aanvoer en teelt van softdrugs voor coffeeshops reguleren. PvdA-raadslid Helga Koper: "Nu is het nog zo dat coffeeshops wel canabis mogen verkopen, maar dat de teelt en aanvoer nog strafbaar is. Dat is een vreemde situatie. De PvdA wil ook teelt van canabis legaliseren. Dit voorkomt overlast en criminaliteit en verbetert het toezicht op de volksgezondheid. Hiervoor hebben wij ook de Rijksoverheid nodig. Daar gaan wij tijdens het bezoek graag over in gesprek met Lea Bouwmeester. Maar wij willen zullen tijdens het bezoek ook uitgebreid aandacht besteden aan de negatieve gevolgen van drugsgebruik, zoals verslavingsproblematiek, overlast en onveiligheid."

Afgelopen week pleitten oud-VVD-leider Frits Bolkestein en oud-minister Els Borst (D66) voor het legaliseren van alle soorten drugs. Volgens beide oud-politici leidt dit tot minder criminaliteit, een beter toezicht op de volksgezondheid en een grotere veiligheid. Lea Bouwmeester liet namens de PvdA weten dit serieus te willen onderzoeken. Ook deze discussie zal zeker aan de orde komen tijdens het bezoek.

Het werkbezoek begint om 16:00 uur met een fietstocht langs verschillende coffeeshops in de stad. Hier gaat Lea Bouwmeester in gesprek met de coffeeshophouders. Tijdens het diner spreekt Bouwmeester met verschillende Haarlemse instellingen die zich bezig houden met verslavingszorg. Na het diner volgt een wandeling met straatpastor Joris Obdam van Stem in de Stad langs verschillende plekken in de binnenstad waar verslaafden soms voor overlast zorgen.

Het bezoekt wordt afgesloten met een debat over het Nederlandse drugsbeleid. Dit debat begint om 21:15 uur en vindt plaats in de bovenzaal van café XO aan de Grote Markt. De PvdA nodigt geïnteresseerden van harte uit dit debat bij te wonen.

*** EINDE PERSBERICHT ***