Gemeente Utrecht

Kleur Bekend slaat brug tussen allochtone zorgvragers en aanbieders

De provincie en de Utrechtse gemeenten Utrecht, Zeist, IJsselstein en Nieuwegein initiëren samen het project Kleur Bekend. Kleur Bekend heeft als doel allochtone ouderen, vooral van Turkse en Marokkaanse afkomst, beter vertrouwd te maken met onder andere het zorgaanbod, zoals thuiszorg en wijkverpleging. In dit project staat het opbouwen van een duurzame vertrouwensband tussen zorgaanbieders en allochtone ouderen en hun mantelzorgers centraal. Vrijdag 28 mei is in Utrecht de kickoff. Wethouder Victor Everhardt en gedeputeerde Marianne Haak zijn bij de aftrap aanwezig.

Het aantal allochtone ouderen in Utrecht groeit snel. Zij hebben behoefte aan zorg, maar weten de weg naar de aanbieders van zorg, wonen en welzijn nauwelijks te vinden. Daarnaast sluit het aanbod vaak niet goed aan op de behoefte van deze groep. De initiatiefnemers gaan de wensen en behoefte van deze groep ouderen en hun mantelzorgers inventariseren en aanbieders van zorg/welzijn en wonen stimuleren hun aanbod beter aan te laten sluiten op de vraag. Vooral allochtone mantelzorgers zijn vaak zwaar belast en zorginstellingen zijn nog niet in staat deze groep goed te bedienen.

In het kader van het project Kleur Bekend organiseren welzijnsorganisaties Cumulus en St. Boeg een voorlichtingscampagne in Overvecht en Kanaleneiland onder leiding van Alleato. Het lokale karakter per gemeente is een belangrijk element in het project. Uitgangspunt van de campagne is de kracht van de gelijkwaardige ontmoeting tussen allochtone zorgvragers en zorgaanbieders. Het project wordt gefinancierd door de provincie en de gemeente Utrecht.

Kickoff op 28 mei
De kickoffmeeting van Kleur Bekend is vrijdag 28 mei op twee locaties in de stad Utrecht. Van 17.30 tot 19.00 uur in Overvecht, bij SHBU locatie Zuylenstede, Perudreef 8. En van 19.30 tot 20.30 uur in Kanaleneiland, bij Axioncontinu, Verpleeghuis Albert van Koningsbruggen, Beneluxlaan 924. Wethouder Victor Everhardt spreekt op de eerste locatie namens de gemeente Utrecht. Namens de provincie voert gedeputeerde Marianne Haak op beide locaties kort het woord. Genodigden zijn professionals van diverse zorggerelateerde organisaties in Utrecht.


Gemeente Utrecht