Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Zeist, 27 mei 2010

Acteur steunt WNF in de strijd voor het behoud van laatste 3200 wilde tijgers

Oscarwinnaar Leonardo DiCaprio staat voor de tijger

Filmacteur Leonardo DiCaprio steunt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in zijn strijd voor het behoud van de laatste 3200 tijgers in het wild. De acteur, onder meer bekend van de films Titanic en Blood Diamond, reisde met de natuurbeschermingsorganisatie naar Azië om met eigen ogen zelf te zien wat er nodig is om de tijger voor uitsterven te behoeden. Het verloop van zijn reis en zijn inspanningen voor het behoud van de tijger zijn te volgen via een speciale actiesite.

De tijger wordt steeds verder in het nauw gedreven. Zijn huidige leefgebied beslaat nog maar 7 procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied. Het leefgebied dat nog over is verdwijnt in rap tempo door houtkap en de aanleg van oliepalmplantages en wegen. Het dier komt hierdoor ook veelvuldig in conflict met mensen. Een nog groter probleem vormt de grootschalige illegale jacht en handel. De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht, die volgens experts tussen 2.500 en 25.000 dollar waard is op de zwarte markt, en om te verwerken in traditionele medicijnen.

De afgelopen honderd jaar is het aantal tijgers gedaald van circa 100.000 exemplaren tot 3200 dieren in het wild. Wereldwijd leven ruim drie keer meer tijgers in gevangenschap.

Reden voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) om een jaar lang aandacht voor de problemen waar de tijger mee kampt. De natuurbeschermingsorganisatie vertelt een jaar lang verhalen over de natuur die een happy end verdienen, waaronder over de tijger.

Roofdier

Acteur DiCaprio vertelt zijn verhalen op de speciale actiesite www.SaveTigersNow.org. De filmster ging met experts van het Wereld Natuur Fonds het veld in Bhutan in om met eigen ogen te zien wat de organisatie doet om tijgers te beschermen. Hij nam deel aan anti-stroperijpatrouilles en gaat met parkwachters op pad om de tijger in zijn leefgebied te bestuderen. ,,We moeten de tijger voor uitsterven behoeden. En dat niet alleen. Dit trotse roofdier is ambassadeur voor zijn hele natuurlijke omgeving. Bescherm de tijger en je beschermt nog zoveel andere plant- en diersoorten.''


---