SGP


Zeven speerpunten voor Zeeland

Het is goed dat Zeeland ook in Den Haag stevig van zich laat horen. Veel te vaak wordt door een Randstedelijke bril naar Zeeland gekeken! De SGP vindt het van groot belang om die blikvernauwing tegen te gaan!


1. Vóór een Zeeland dat Zeeland blijft
Veel bedrijven en burgers hebben last van bestuurlijke drukte. Dat moet aangepakt worden. Maar bij deze discussie denkt de SGP zeker nÃet aan het opheffen of samenvoegen van de provincie Zeeland. Lijsttrekker Van der Staaij: âLaten we zuinig zijn op Zeeland als provincie. Zeeland heeft een eigen identiteit. Dat moet zo blijven.â


2. Vóór hoogwaardige medische zorg
De SGP heeft zich de afgelopen jaren keihard ingezet om adequate medische zorg op het eiland Walcheren te behouden. Scheidend SGP Kamerlid Van der Vlies diende daarvoor twee Kamerbreed gesteunde moties in. In de eerste motie vroeg de SGP de regering om zich sterk te maken voor een klein volwaardig ziekenhuis op Walcheren voor de acute zorg en de basiszorg, waaronder een afdeling verloskunde. Omdat minister Klink deze opdracht naast zich neer legde, zag de SGP-er zich genoodzaakt een tweede motie in te dienen om de 24 uurs ambulancepost op de Kop van Walcheren daarmee te behouden. Helaas legt minister Klink ook deze motie tot nu toe naast zich neer. Maar de SGP geeft niet op: óók in de komende periode maken wij ons sterk voor de beste medische zorg voor héél Zeeland.


3. Vóór een economisch krachtig Zeeland
De SGP staat voor een sterke economie, een economie die haar eigen boontjes kan doppen en maatschappelijke vraagstukken weet op te pakken. Een goed initiatief is bijvoorbeeld het Biopark Terneuzen. Daar is de Randstad niet voor nodig. Landbouw en visserij zijn belangrijke pijlers van de Zeeuwse economie. De SGP steekt haar handen uit de mouwen voor deze sectoren. Mosselvissers en boeren zijn bijvoorbeeld onaangenaam verrast door Natura 2000. Het blijft de inzet van de SGP om het Natura 2000 beleid tot reële proporties terug te dringen en ruimte te bieden voor normaal ondernemerschap.


4. Vóór behoud van het plattelandsleven
Bij een sterke economie hoort ook een vitaal platteland. De SGP vindt het belangrijk dat de vele kleine kernen waar mogelijk politieke steun krijgen. Belangrijke voorzieningen moeten behouden blijven. In combinatie met de vergrijzing zal de zorg in toenemende mate een werkgelegenheidsfactor worden. Daar moet op worden ingespeeld. Waar nodig moet dat financieel worden ondersteund. Belangrijk is vooral het in stand houden van kleine scholen. Zij kunnen door middel van samenwerkingsverbanden met scholen van dezelfde levensbeschouwelijke organisatie blijven bestaan. Samenwerken en waar mogelijk versterken!


5. Tégen ontpoldering van goede landbouwgrond De SGP heeft een nare smaak overgehouden aan de jarenlange ontpolderingsdiscussie rond de Hedwigepolder. De beslissing om tóch te gaan ontpolderen, deed absoluut geen recht aan de motie van SGP Kamerlid Kees van der Staaij. In die motie werd uitdrukkelijk gevraagd om âonverkort en blijvendâ van gedwongen ontpoldering af te zien. Dat het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie toch besloot de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder onder water te zetten, is treurig. De SGP vreest dat hiermee het hek wordt opengezet voor nog meer ontpolderingen in Zeeland. Dat mag niet gebeuren! De SGP wil niet nog meer vernietiging van vruchtbare landbouwgrond en boerenkapitaal.


6. Vóór veilige dijken en duinen
Het beveiligingsniveau tegen overstromingen is in Nederland groot, maar moet op onderdelen beter. De dijken moeten beter onderhouden worden. Dat betekent voor de SGP allereerst dat dijken verder versterkt en opgehoogd moeten worden. De SGP bepleit vooral inzet op het klassieke instrumentarium, zoals kustversterking en dijkverhoging. In modieuze ideeën zoals tulpeneilanden in zee, zien wij niets. Waterschappen hebben zich al eeuwen op positieve wijze bewezen. Hun bestaansrecht is daarom geen punt van discussie. Serieuze vraagtekens plaatst de SGP bij de voorstellen voor het op de lange termijn mogelijk afbreken van de Oosterscheldekering. De veiligheid in Zeeland moet voorop staan.


7. Vóór een tweede kerncentrale bij Borssele Duurzame energiebronnen zijn voorlopig niet toereikend. De SGP vindt de benutting van kernenergie door middel van een nieuwe kerncentrale bij Borssele daarom wenselijk. Een evenwichtig samengestelde brandstofmix verbetert de betaalbaarheid en stabiliteit van de energievoorziening. Met de benutting van kernenergie en aardgas kan ook een schoner tegenwicht geboden worden aan de bouw van conventionele kolencentrales.