GroenLinks

GroenLinks is voor een variant van het sociaal leenstelsel

Vrijdag 28 mei 2010, 11:01u - Femke Halsema

In het Nederlands Dagblad staat vandaag dat GroenLinks afstapt van de studietax. Hier is enige spraakverwarring ontstaan. In het verkiezingsprogramma staat dat de studiebeurs wordt gefinancierd uit een geringe en inkomensafhankelijke hogeronderwijsbelasting. Onduidelijk in de tekst van het programma is of de belasting levenslang betaald moet worden.

Die onduidelijkheid is bij de doorrekening van het programma door het CPB opgelost. GroenLinks is niet voor een echte studietax die levenslang betaald moet worden, want die heeft negatieve arbeidsmarkteffecten. Bovendien kunnen studenten die naar het buitenland gaan, deze belasting ontvluchten.

GroenLinks stelt een variant voor van het sociaal leenstelsel. Dit voorstel is een combinatie van een hogeronderwijsbelasting en een leenstelsel. In ons voorstel betaal je na je studie via de belasting de basisbeurs terug. Studenten gaan na een studie in inkomen omhoog en zullen weinig merken van de geringe extra belasting die zij tijdelijk moeten betalen om de basisbeurs terug te betalen.

In tegenstelling tot de VVD neemt GroenLinks de aanvullende beurs niet mee in dit stelsel. Bij GroenLinks wordt de aanvullende beurs verhoogd om de zelfstandigheid van studenten te vergroten. Die verhoging bedraagt ongeveer 80 euro per maand. PvdA en D66 verhogen de aanvullende beurs niet.

Tofik Dibi
Femke Halsema