MKB-Nederland



28 mei 2010
Ambassadeur gaat aanbestedingsproblematiek aanpakken

Overheidsaanbestedingen moeten efficiënter worden geregeld om de belastingbetaler geld te besparen en nieuwe bedrijven een kans te gunnen. Daarom heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken een aanbestedingsambassadeur benoemd. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn enthousiast over de aanstelling van mevrouw professor Bakker die vooral de doelmatigheid van de aanbestedingen moet bevorderen.

Er is grote behoefte aan verbetering en professionalisering van de aanbestedingspraktijk. Ondernemers hebben namelijk in de praktijk vaak te maken met problemen bij aanbestedingen. Regelmatig zijn de eisen onvoldoende toegespitst op het voorwerp van de opdracht en zijn de competenties en eisen disproportioneel. De overheid selecteert teveel op prijs in plaats van op kwaliteit.

Daarnaast bestaat het probleem dat gemeenten opdrachten clusteren, waardoor zij het mkb uitsluiten van de opdracht. Door heldere en toegankelijke regels te stellen bij het aanbesteden krijgen ook kleinere ondernemers een goede en eerlijke kans bij overheidsopdrachten. Dit wordt overigens geregeld in de nieuwe Aanbestedingswet die voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben er vertrouwen in dat professor Bakker (landschapsarchitect en stedenbouwkundige met veel ervaring in het adviseren van gemeenten bij grote projecten op het vlak van gebiedsontwikkeling) een bijdrage kan leveren aan het oplossen van deze problemen.