Ingezonden persbericht


Zomerprogrammering MuziekPodium Zeeland in de Grote Kerk Veere

Inleiding

Na een ingrijpende renovatie van de Grote Kerk Veere, waarin een niet onbelangrijk deel van de geluids- en warmtelekken gedicht zijn, met name door de installatie van dubbele ramen, en na wat forse tegenslagen, waar we hier wijselijk over zullen zwijgen, is het vrij lang een dubbeltje op zijn kant geweest of de zomerprogrammering in Veere doorgang zou kunnen vinden.

Uiteindelijk kon er op een betrekkelijk laat moment toch groen licht gegeven worden, vandaar dat dit fraaie boekje nu, zo aan het eind van het seizoen 2009-2010, toch voor u ligt. Dat mag ook wel, want het laatste concert van dat seizoen is dat van Jordi Savall en Ton Koopman op zondag 6 juni. Hogelijk aanbevolen overigens en hopelijk is dit boekje dan al volop in roulatie.

Het volgende concert is namelijk al een week later met pianist Frederic Voorn met een bijzonder programma, met een onverwacht Veers element.

Hoe dit ook zij, een fraai boekje vraagt ook om een fraaie programmering, die zich in de zomer als vanouds in en om de klassieke canon beweegt.

Het zijn met name jonge viooltalenten als Rosanne Philippens en Birthe Blom, die hier het voortouw nemen, om nog maar te zwijgen over toppianisten als Paolo Giacometti en Marietta Petkova en meesterzangers als Tania Kross en Maarten Koningsberger.

Afgewisseld met barok en echte oude muziek, zoals bij Graindelavoix en Fortuna, muziek uit de diepe middeleeuwen, die bij uitstek op zijn plaats is in de Grote Kerk Veere.

Aan het eind van de zomerperiode duiken de eerste nieuwe muziek- en jazz-concerten weer op, onder andere van de wereldberoemde jazzblazer Steve Coleman, maar dat is feitelijk al een teken dat het nieuwe seizoen 2010-2011 een aanvang heeft genomen.

Dat is echter weer een geheel ander verhaal.

Het huidige verhaal speelt zich gedurende een hopelijk aangename zomer af op de mooiste concertlocatie van Nederland met een programma dat kwaliteit aan originaliteit en gedrevenheid paart.

Dat is onze hoop en verwachting.

Wij hopen u in groten getale in Veere te mogen verwelkomen.

Willem Kniknie

(Directeur MuziekPodium Zeeland).

Programma Zomer 2010

Zondag 13 juni, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 12 / 10 euro

Frederic Voorn

Met werk van Prokofiev, Janacek, Mompou en Voormolen

Frederic Voorn is pianist, componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 voor de VARA het programma "Pianistenuur". Als iemand meer dan gemiddeld op de hoogte is van dit metièr, dan is het deze pianist wel.

Gepokt en gemazeld door niet de eerste en zeker wel de beste leraren als Jan Wijn en Haakon Austbö, treedt Voorn in Veere voor het voetlicht met enkele hoogtepunten uit de modern-klassieke muziek. Met name Janacek's 'On an overgrown path' uit 1901 is daadwerkelijk een klassieker en wonderschone muziek en passant. De bonus bestaat uit 'Tableaux des Pays-Bas' uit 1919 van de in Veere woonachtige componist Alexander Voormolen, waarin een hoop Veerse stadsgeluiden verwerkt zijn, onder andere het carillon van het stadhuis. Een buitenkans om dit zelden gespeelde stuk te kunnen beluisteren.

Zondag 20 juni

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 / 12 euro

Fortuna met 'Adieu des bons vins'

Werk van Dufay en Ciconia plus tijdgenoten als Landini

In dit programma volgt het internationale, maar in de kern Nederlandse oude muziek-ensemble Fortuna het voetspoor van twee Noordelijke componisten uit de veertiende eeuw, die in Italië carrière maakten: Johannes Ciconia en Guillaume Dufay. Het resultaat is 'Adieu ces bons vins', een programma met grensverleggende muziek waarin moeiteloos geschakeld wordt van Vlaamse nieuwjaarsliederen, via Italiaanse liefdesliederen naar Franse chansons en viceversa.

Fortuna bestaat uit Jacqueline Dubach (artistieke leiding & consortfluiten), Hilde Van Ruymbeke (sopraan), Christopher Kale (tenor), Elly van Munster (luit) en Jonathan Talbott (vedel).

Vrijdag 25 juni, 20.15 uur (!!!)

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Reserveren: zie de website van het orkest of kaarten aan de kassa op de avond zelf

Het Zeeuws Orkest o.l.v. Joan Berkheimer

Met Saskia Onstwedder-List (fluit) en Sabien Canton (harp)

Werk van Brückner en Mozart

In haar zomertour van 2010 speelt Het Zeeuws Orkest het 'Concert voor fluit en harp KV 299' van Mozart, waarbij de solisten twee eigen orkestleden zijn, een prijzenswaardige constellatie.

Na de pauze speelt het orkest de majestueuze, ruim één uur durende 7e symfonie in E van Anton Bruckner (1824-1896).

Zondag 27 juni

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 / 12 euro

Voces Intimae

Met werk van Schubert, Schumann en Mendelssohn

Dit Italiaanse trio speelde twee jaar geleden zo ongeveer het laatste concert in de Doopsgezinde Kerk, alvorens MuziekPodium Zeeland verkaste naar de Zeeuwse Concertzaal. Dat was een briljant concert voor helaas te weinig mensen, reden te meer om dit trio in herkansing te laten gaan.

Voces Intimae is mondiaal gezien een van de meer vooraanstaande en ook interessante vertolkers van primair romantische muziek, waarbij het grote romantische gebaar bewust geschuwd wordt en een meer transparante en analytische benadering nagestreefd wordt.

Op het programma staat ook de 'Arpeggione'-sonate van Schubert, een unieke kans om dit bijzondere instrument, een tussenvorm tussen gitaar en cello, bespeeld te zien worden.

Zondag 4 juli, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 8 euro / 4 euro

Reserveren en informatie: zie website van het orkest

Zeeuws Jeugdorkest o.l.v. Carlo Nabbe

Met werk van Henryk Gorecki, Ad de Jong en Carlo Nabbe

Onder de enthousiasmerende leiding van Carlo Nabbe speelt het Zeeuws Jeugd Orkest composities, waarin de tango een centrale rol speelt.

Zondag 11 juli, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 / 12 euro

Birthe Blom (viool) en Christopher Devine (piano)

Met werk van Beethoven, Mozart en Poulenc

Birthe Blom is een van de grootste viooltalenten, die Nederland momenteel rijk is. In 2005 won zij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, na al eerder

een aantal andere concoursen op haar naam te hebben gezet, bijvoorbeeld het het Davina van Wely Vioolconcours (1999) en het Prinses Christina Concours (2001). Birthe Blom bespeelt de ex- Paul Godwin Stradivarius in een programma, dat een afgewogen mix is van oud en nieuw.

Zondag 18 juli, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 12 euro / 10 euro

Paolo Giacometti (piano)

Met werk van Debussy en Ravel

De Italiaanse Nederlander Paolo Giacometti treedt over de hele wereld op als solist en als kamermusicus, studeerde bij Jan Wijn en Gyorgy Sebök, en is de vaste partner van Pieter Wispelwey, Janine Jansen en Emmy Verhey. Giacometti heeft een uitgebreide c.d.-productie op zijn naam staan. In 2001 won hij de Edison Klassiek voor zijn Rossini-c.d. In Veere komt Giacometti met fraai, impressionistisch werk van Debussy en Ravel, hetgeen in de Grote Kerk Veere ongetwijfeld een belevenis zal zijn.

Vrijdag 23 juli, 20.00 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Reserveren via website van het orkest en kaarten op de dag zelf aan de kassa

Uitwisselingsproject

Schouws Jeugdorkest o.l.v. Marien Stouten &

Duits Jeugd Orkest o.l.v. Renate Eckhardt

Zondag 25 juli, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 / 12 euro

Apollo Ensemble

Met werk van Biber, Rossi en Bertoli

Het Apollo Ensemble bestaat uit internationale topmusici en legt zich toe op de uitvoering van minder bekende barok- en vroeg-klassieke muziek op authentieke instrumenten. Violist en artistiek leider is David Rabinovich, tevens actief in Ton Koopman's Amsterdam Baroque Orchestra, het Orchestra of the Age of Enlightenment en het King's Consort.

Op het programma o.a. de onvolprezen Heinrich Ignaz Franz Biber, een van de meest oorspronkelijke en tegendraadse componisten uit de barok.

Zondag 1 augustus, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 / 12 euro

Shuann Chai (piano) en Julia Tom (cello)

Met werk van Rachmaninov, Debussy en Strawinsky

Twee uiterst getalenteerde Amerikaanse muzikantes, die beiden hun opleiding voltooiden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, de pianiste o.a. bij Bart van Oort en Stanley Hoogland. De celliste speelt inmiddels in het Koninklijk Concertgebouw Orkest, terwijl de pianiste zich voornamelijk als solist profileert, ergens tussen New York, Kiev en Beijing.

De te spelen composities zijn te omschrijven als modern-klassiek, muziek van rond de vorige eeuwwisseling, respectievelijk laat-romantisch, impressionistisch en neo-classicistisch. In combinatie met de niet geringe talenten van beide vertolkers, belooft dit een memorabel concert te worden.

Zondag 8 augustus, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 12 euro / 10 euro

Antal Sporck (piano)

Met werk van Chopin, Brahms, Scriabin en Haydn

Pianist-componist Antal Sporck maakte enkele jaren geleden in de zomerserie de nodige indruk, meer dan voldoende reden om hem terug te vragen. Sporck's achtergrond als componist komt naar voren in zijn programma's als solist, waarin het ijzeren klassieke repertoire gecombineerd wordt met hedendaags werk, zoals van George Benjamin, van wie hij meerdere stukken in premiere bracht, of min of meer eigentijdse klassiekers als Scriabin, zoals bij dit concert in Veere.

Zondag 15 augustus

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 / 12 euro

Nederlands Jeugd Orkest o.l.v. Jurjen Hempel

m.m.v. Tania Kross

Met werk van Mussorgsky, Rachmaninoff en Ginastera

Het JeugdOrkest Nederland werd in 1959 reeds opgericht en is hét landelijke symfonieorkest voor jonge excellerende musici van 14 tot en met 19 jaar, zoals de afgelopen jaren in de zomerserie meer dan afdoende gedemonstreerd is. Met een ervaren en gedreven dirigent als Jurjen Hempel , een vaak gedurfde repertoire-keuze en opvallende solisten, is dit een gouden combinatie.

Dit jaar is de solist vocaliste Tania Kross, vooral internationaal actief als opera-zangeres en in Nederland vooral te horen bij de Nederlandse Opera, het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergiev en bij Holland Symfonia.

Zondag 22 augustus, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 / 12 euro

Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer

Met 'La Magdalene', de cultus van Maria-Magdalena in de Lage Landen aan het begin van de 16e eeuw

met vocaal werk van o.a. Champion, Sermisy en Blondeau

Anderhalf jaar geleden speelde dit Belgische ensemble in de Zeeuwse Concertzaal, hetgeen een formidabel concert was. Als een van de weinigen in het oude muziek-genre durft dit ensemble in de voetsporen van Marcel Peres' Organum te treden, waarbij de stemmen van ongepolijste volkszangers gebruikt worden om middeleeuwse muziek tot klinken te brengen.

Graindelavoix bereikt in deze traditie ongekende hoogtes en biedt verrassend nieuwe perspectieven.

Recentelijk won het Belgische ensemble de prestigieuze Caeciliaprijs voor de cd 'La Magdalene'.

Met dit bekroonde programma komt men naar de Grote Kerk Veere, de plaats bij uitstek voor dit soort muziek.

Dit is een concert om in uw agenda te noteren.

Zondag 29 augustus, 15.30 uur

Grote Kerk,Oudestraat 26, Veere

Entree: 12 / 10 euro

Daria van der Bercken (piano)

Met werk van Beethoven, Chopin en Prokofiev

Daria van den Bercken is in Nederland ongetwijfeld een van de grote pianotalenten. Ze was onder andere in de leer bij Menahem Pressler, Alicia de Larrocha en Murray Perahia, won het Prinses Christina Concours en ontwikkelde zich tot de vaste solist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In een solo-setting met een uitgebalanceerd programma komt ze ongetwijfeld het beste tot haar recht.

Zondag 5 september, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / 12 euro

Rosanne Philippens (viool) en Rob Man (piano)

met werk van Beethoven en Prokofiev

Opnieuw een van de belangrijkere, jonge viool-talenten momenteel in Nederland met een erg fraai programma. Philippens studeerde bij Vera Beths en ook bij Anner Bijlsma en won in 2009 het Oscar Back Nationaal Vioolconcours.

In Veere speelt ze de 9e vioolsonate van Beethoven, de beroemde 'Kreutzer' en de 2e vioolsonate van Prokofiev, niet echt een beginnerstuk.

Zondag 12 september, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / 12 euro

Maarten Koningsberger (vocalen) en Roger Braun (piano)

met Schubert's 'Winterreise'

Zanger Maarten Koningsberger behoeft geen introductie en al helemaal niet bij deze vertolking van Schubert's magnum opus. Deze beroemde Nederlandse bariton vertolkt een grote verscheidenheid aan stijlen, zowel in zijn operarollen als in zijn liedrecitals, van oude muziek tot hedendaags, met een keur aan topdirigenten -en ensembles. Met name zijn c.d.-opname van Schubert's 'Winterreise' met pianist Roger Braun is overal hogelijk geprezen. 'Fraaie proeve van liedkunst', zo schreef de Volkskrant bondig en die fraaie proeve is op 12 september in Veere in optimale omstandigheden te ondergaan.

Zaterdag 25 september, 20.00 uur

St. Jacobskerk, Oude Markt 2, Vlissingen

Entree: 15 euro / 12 euro

Ribattuta Vocaal Ensemble o.l.v. Dick Duijst

'Chichester Commissions', met werk van o.a.Leonard Bernstein

In het seizoen 2010-2011 slaat MuziekPodium Zeeland ook puur geografisch wat meer zijn vleugels uit door intensiever samen te gaan werken met andere podia, de St. Jacobskerk in Vlissingen niet in de laatste plaats. Dit concert is enigszins een voorafschaduwing van wat er later in het seizoen nog zal komen. Wel op een voor MuziekPodium Zeeland wat ongebruikelijke dag, maar in Vlissingen is dit dan weer bij uitstek de concertdag.

Voor het voetlicht treedt, het Ribattuta vocale ensemble, welke zich op een keur aan Amerikaanse en Engelse componisten werpt, waaronder Leonard Bernstein, die destijds gewijde muziek hebben geschreven voor de kathedraal van Chichester, van daar ook de in eerste instantie wat duistere titel. Dit is vocale muziek van de meer boeiende soort, die je niet elke dag hoort en waarbij het orgel van de Jacobskerk goed van pas zal komen.

Zondag 26 september, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 12 euro / 10 euro

Roentgen Connection

met werk van Brewaeys, Van Parijs, Donatoni, Chyrzynski, Kyriakides en Vega

Uiterst eigentijdse muziek, gebracht door een trio dat op barok-instrumenten speelt, een even onalledaagse als formidabele combinatie. Centrale figuur is de Belgische Luc Brewaeys, een van de belangrijkste componisten in de Lage Landen, maar in Nederland betrekkelijk onbekend. Zijn muziek wordt wel spectralistisch genoemd, wat er simpel gezegd op neer komt dat er meer recht aan boventonen gedaan wordt, dan te doen gebruikelijk. En dat dan ook nog op uiterst welluidende barok-instrumenten gespeeld, een meerwaarde van formaat. Zelfs een puur klassiek publiek zou door deze muziek aangesproken kunnen en moeten worden.

Bezetting: Karolina Bäter (blokfluiten), Karin Preslmayr (viola da gamba) en Goska Isphording (klavecimbel)

Donderdag 30 september, 21.30 uur

Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg

Entree: 15 euro / 12 euro

Steve Coleman and Five Elements

Eén van de meest prominente en baanbrekende jazzformaties van dit moment, zomaar op een doordeweekse avond in Middelburg. Jazz, funk, latin, met een mathematische, precisie gespeeld, in combinatie met pretttig virtuoos en vrij solo-werk.

Tevens het begin van onze jazzprogrammering 2010-2011, waarover meer in het seizoensboekje.

Zondag 3 oktober, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / 12 euro

Marietta Petkova (piano)

met werk van Chopin, Schumann en Mozart

Dit zou je met wat goede wil het laatste concert van de 'klassieke' zomer kunnen noemen, notabene al in oktober. Marietta Petkova is een in Nederland woonachtige, voor een deel ook opgeleide (Jan Wijn, György Sebök) van origine Bulgaarse pianiste hors categorie, die naar Zeeland afreist met een uitgebalanceerd, primair romantisch programma.

Volstaan kan hier worden met een recensie uit NRC Handelsblad:

"De Bulgaarse meesterpianiste Marietta Petkova bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel méér dan de noten. Petkova musiceert in essentie vanuit haar gevoel. Daardoor is haar spel soms grillig, maar altijd puur en expressief. Ze wil een eerlijk klankbord zijn voor alle emoties die in de noten worden uitgedrukt. Juist daarom blijkt Petkova de ideale pianiste om de turbulente gevoelsontladingen van Schumann en de hypersensitieve bespiegelingen van Chopin tot in de diepste kern te raken. Het resultaat is even bedwelmend als onontkoombaar."




Ingezonden persbericht