Ingezonden persbericht


Dieren, 28 mei 2010

Eerste CO2-neutrale verpakking voor groente en fruit in Nederland Green Packaging System ontwikkelt CO2-neutrale verpakking voor Pura Natura

Green Packaging System heeft voor Pura Natura een CO2-neutrale paprikaverpakking ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van deze kartonnen verpakking is rekening gehouden met het logistieke proces, gebruiksgemak en de milieubelasting. Om de resterende CO2-uitstoot van de productie van de verpakking te compenseren, draagt GPS bij aan het herstel van de oerbossen in het Trees for Travel project in Maleisië.

Duurzaamheid
De kartonnen verpakking, bestaande uit een doos en een deksel, wordt gebruikt om 5 kg duurzaam geteelde paprika's te verpakken. GPS heeft de CO2-uitstoot berekend die vrijkomt bij de productie van de verpakking. Deze uitstoot wordt gecompenseerd door de aankoop van 'carbon credits' bij de Stichting Trees for Travel. GPS heeft in overleg met stichting Pura Natura gekozen voor een bijdrage aan het herstel van de oerbossen in Maleisië. Voor dat herstel worden ondermeer ook vruchtdragende bomen geplant. Hier kunnen zowel dieren als de lokale bevolking van oogsten.

Over Green Packaging System
Green Packaging System (GPS) is aanbieder van een verpakkingssysteem voor groente en fruit op basis van karton. De missie van GPS is om waarde te creëren voor supermarktorganisaties door hun logistieke proces te optimaliseren met een duurzaam systeem. Zo kunnen consumenten het hele jaar door verantwoord genieten van groente en fruit. GPS verzorgt de hele verpakkingsstroom van groente en fruit. Dit houdt onder andere in: advies over de meest geschikte verpakking (inclusief berekening kostenbesparingen en milieueffecten), productie van geselecteerde verpakkingen en deze beschikbaar stellen aan leveranciers van retailers, eventueel aankoop van carbon credits om CO2- uitstoot te compenseren en het efficiënt afvoeren van kartonafval met een maximale opbrengst. De verpakkingen zijn verkrijgbaar in elk productiegebied van groente en fruit in Europa.

Over Trees for Travel
Stichting Trees for Travel, een erkend goed doel, startte in 2001 als eerste in Nederland met klimaatcompensatie. Trees for Travel streeft ernaar de klimaateffecten door gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en te compenseren. Dit gebeurt bij projecten in ontwikkelingslanden waarbij de focus ligt op duurzame sociaal economische ontwikkeling van de lokale bevolking. Dit kan zijn door aanplant en herstel van bosecosystemen of door ontwikkeling van duurzame energie.


---

Noot voor de redactie