Muziekdrama 'Godelieve' onder stof vandaan


GORINCHEM, BREDA, 20100514 -- Op 28 mei en 4 juni 2010 zal een vergeten Vlaams muziekdrama onder het stof vandaan worden gehaald en tot leven worden gewekt. Het gaat om het grote muziekdrama van Edgar Tinel rond het leven van de heilige Godelieve.

Godelieve
Zij was een adelijke jonge vrouw die werd uitgehuwelijkt, vernederd en vermoord. De moordenaars wierpen haar lichaam in een poel, waarna het water geneeskrachtig werd. Godelieve van Gistel (1052-1070) is één van de meest vereerde Vlaamse Heiligen.

Heiligenlevens
Dirigent Paul van Gulick doet al lang onderzoek naar de werken van Tinel en nam het initiatief om het werk van deze componist weer integraal te laten horen. Hij wist aan beide zijden van de grens zowel professionele als amateurmusici te motiveren voor dit unieke project. De Stichting Edgar Tinel neemt de organisatie van de concertreeks op zich, in samenwerking met het Tinelmuseum VZW. Tussen nu en 2012 worden drie muziekdrama's ten gehore gebracht: na Godelieve volgen Katharina en Sint Franciscus.

Adembenemend
Edgar Tinel (1854-1912) is een zeldzame grootheid in de Vlaamse muziekgeschiedenis. Zijn voornaamste werken werden gepubliceerd en wereldwijd verspreid door Breitkopf & Härtel in Leipzig, hij ontving de Prix de Rome in 1877, en was in het buitenland gedurende zijn leven de bekendste Belgische componist. Eind vorig jaar zijn de verloren gegane orkestpartijen voor Godelieve opnieuw gekopieerd. In november 2009 vonden de eerste twee Godelieveconcerten plaats in Vlaanderen.

Nederlandse première

28 mei 2010 - Grote Kerk van Gorinchem - 19.30 uur
4 juni 2010 - Grote Kerk van Breda - 19.30 uur

Tinel Concerten





Ingezonden persbericht