Vlinders van de nacht bij IVN West-Friesland


BOVENKARSPEL, 20100516 -- Het IVN West-Friesland organiseert samen met de KNNV op vrijdag 28 mei 2010 een middernachtactiviteit van 22.00 - 01.00 uur over nachtvlinders. Verzamelen in De Terp aan de Veilingweg 19 in Bovenkarspel. De twee gidsen zijn specialisten op dit gebied en beschikken over speciale lampen en schermen om de vlinders te lokken.

Vlinders zijn geliefd bij iedereen, maar nachtvlinders zijn vrijwel onbekend. Door het late tijdstip zullen andere soorten nachtvlinders worden gevangen dan in het begin van de avond. Daar zijn bijzondere opvallende soorten bij met sprekende namen als Grote Beer, Agaatvlinder, Rood Weeskind en Witte Tijger.

Veel nachtvlinders hebben geen felle kleur, maar een camouflagepatroon om overdag niet op te vallen tussen struiken of planten. Ze rusten overdag en moeten zich goed verbergen voor vogels en andere aanvallers. Ze gebruiken 's nachts hun grote sprieten als neus om voedsel of een partner te vinden die ze van veraf ruiken. De meeste calorieën halen ze uit de zoete bloemennectar, rottend fruit of boomsappen. Doordat ze geen bijtende monddelen hebben zijn ze afhankelijk van vloeibaar voedsel dat ze met de roltong opzuigen.

IVN West-Friesland





ingezonden persbericht