Ministerie van Buitenlandse Zaken


Verhagen tevreden met uitkomst conferentie non-proliferatie

Nieuwsbericht | 28 mei 2010 | Kernontwapening en non-proliferatie

Een conferentie in 2012 gaat zich buigen over een zone vrij van massavernietigingswapens in het Midden-Oosten. Dit staat in de slotverklaring van de herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag (NPV) dat vrijdag in New York is aangenomen door de 188 deelnemende landen.

Nederland is tevreden dat er na 10 jaar een actieplan over non-proliferatie, ontwapening en vreedzaam gebruik van nucleaire technologie ligt. Dit actieplan is de uitkomst van de non-proliferatieconferentie in New York. "Daarmee is het belang van het non-proliferatieverdrag opnieuw bevestigd. De centrale rol van het verdrag in non-proliferatie, ontwapening en het vreedzaam gebruik van nucleaire technologie staat hiermee als een paal boven water," zegt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in een eerste reactie op de conclusies van de conferentie.

De uitkomst is volgens de minister een weerspiegeling van de hernieuwde internationale inspanningen op het gebied van ontwapening en non-proliferatie van het laatste jaar. Specifieke actiepunten op alle 3 de pilaren van het non-proliferatie verdrag is een resultaat dat niet eerder is behaald. Die actiepunten onderstrepen bijvoorbeeld de verplichtingen op het gebied van ontwapening om alle kernwapens de wereld uit moeten. Daarnaast wordt nog eens gewezen op het belang van de nucleaire waakhond van de VN, het IAEA in Wenen.

Nederland had op sommige punten graag sterkere en concretere formuleringen voor het actieplan gehad en een krachtiger oproep aan landen als Iran om aan de internationale verplichtingen te voldoen. Maar aan de andere kant is er wel een stap gezet voor een mogelijke oplossing voor een zone vrij van massavernietigingswapens in het Midden-Oosten. De tekst had volgens Nederland wel evenwichtiger kunnen zijn in het beschrijven van de uitdagingen in de regio. "Het is vreemd dat Israël expliciet wordt genoemd, terwijl een land als Iran niet bij naam wordt genoemd. Dit doet echter niet af aan het belang van dit document en het resultaat dat we nu hebben," aldus de minister.

Meer over


* Kernontwapening en non-proliferatie
Zie het origineel