Projectorganisatie Maasvlakte 2


Themadag FutureLand 'Nederland groeit'

17-05-2010 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Zaterdag 29 mei houdt infocentrum FutureLand een themadag over het onderwerp 'Nederland groeit'.

Speciaal voor deze dag opent FutureLand op zaterdag haar deuren. Het programma staat in het teken van een aantal unieke historische topografische kaarten die vanaf de 17de eeuw tot heden laten zien hoe de kustlijn van Zuid-Holland door de eeuwen heen veranderd is.

Sinds de opening van FutureLand op 1 mei 2009, hebben al meer dan 95.000 bezoekers hun weg weten te vinden naar het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. Buiten de reguliere openingstijden opent FutureLand iedere maand één zaterdag haar deuren voor een speciale themadag. Het programma voor de themadag 'Nederland groeit', bestaat uit drie lezingen over cartografie en ziet er als volgt uit:
* Korte introductie van de verzamelaars Vreugdenhil en hun collectie;
* De geschiedenis van cartografie en de ontwikkeling van het havengebied door Jeroen ter Brugge (Hoofd Collectie Maritiem Museum Rotterdam);

* Maasvlakte 2 vanuit nautisch- cartografisch perspectief door Jan Schaap (Koninklijke Marine, Dienst Hydrografie);
* De kaart van Rotterdam, van 125 jaar terug tot 25 jaar vooruit door Frank Kenselaar (Gemeentewerken Rotterdam, afdeling Landmeten);

Het programma duurt ongeveer een uur en start om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. In de pauzes speelt een film van Marjolein Dijkman, gemaakt in het kader van kunstproject Portscapes. Voor meer informatie en het werk van Marjolein Dijkman, kijkt u op www.portscapes.nl.

Tentoonstelling Yangtzezaal
De tentoonstelling bestaat uit een aantal unieke historische topografische kaarten vanaf de 17e eeuw tot heden uit de privé-collectie van Pleun en Jochem Vreugdenhil ('s-Gravenzande). Op de kaarten is te zien hoe door de eeuwen heen de kustlijn van Zuid-Holland veranderd is. Met name het graven van de Nieuwe Waterweg en de daarmee samenhangende ontwikkeling van de haven van Rotterdam had grote gevolgen voor het gebied. In FutureLand is een deel van deze privé-collectie te zien. De tentoonstelling is van 29 mei tot 21 augustus 2010 te zien in de Yangtzezaal in FutureLand.

Praktische informatie
In FutureLand beleef je de haven van de toekomst. Het informatiecentrum staat op de grens van de huidige Maasvlakte en biedt een prachtig uitzicht op zee en Maasvlakte 2 in ontwikkeling. Het centrum is het hele jaar gratis toegankelijk en buiten de themaweekenden op zaterdag en maandag gesloten. FutureLand is ook bereikbaar met het openbaar vervoer: buslijn 113. Deze lijn rijdt op alle dagen van de week en sluit aan op de vaartijden van de Fast Ferry tussen Maasvlakte en Hoek van Holland. FutureLand is van 10.00 tot 17.00 open. Op zondagen opent het centrum een uurtje later. De toegang is gratis. Dit geldt ook voor de lezingen. Reserveren daarvoor is helaas niet mogelijk. Meer informatie over FutureLand en de andere themadagen vindt u hier.