Rijksvoorlichtingsdienst

Mee op missie tijdens de Landmachtdagen 2010

Hét landmachtevenement van het jaar, de Landmachtdagen, vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 mei op de Johannes Postkazerne in Havelte (Drenthe). Ook dit jaar wordt de beproefde formule toegepast van static shows, demonstraties en vooral veel activiteiten. Bezoekers van alle leeftijden kunnen hun eigen 'missie' volbrengen op de hindernisbaan, springkussens en nog meer verrassingen.

Het thema dit jaar is 'Mee op missie'. Door middel van demonstraties en static shows kunnen bezoekers zien dat de landmacht een belangrijke bijdrage levert aan vrede en veiligheid in Nederland en wereldwijd. Zij doen dit onder de meest uiteenlopende klimatologische omstandigheden. Of het nu in de tropische hitte van het Afrikaanse continent is of in de vrieskou rond de poolcirkel; de professionals van de landmacht voeren hun taken overal uit.

Tijdens de Landmachtdagen kunnen de bezoekers met vrijwel alle onderdelen, alle middelen en vooral de militairen van de landmacht kennismaken. Daarnaast is er bovendien voor vrijwel eenieder de mogelijkheid zijn eigen missie te volbrengen bij de vele sportieve en grensverleggende activiteiten. Dat de landmachtdagen voor jong en oud aantrekkelijk zijn is te zien op het introductiefilmpje op www.landmacht.nl. Vanaf dinsdag 25 mei wordt dagelijks op de website een nieuw videovoorproefje getoond van wat de dagen hebben te bieden. Tevens zijn hier de spelregels te vinden voor de YouTube-uitdaging.

De organisatie is dit jaar in handen van de mannen en vrouwen van 43 Gemechaniseerde Brigade, met haar ruim 3.000 medewerkers een van de grootste werkgevers in Noord-Nederland. Zij worden natuurlijk gesteund door alle andere brigades en speciale eenheden van de landmacht. Maar net als bij echte missies zijn ook de collega's van de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee aanwezig op het terrein.

Helikopters en vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht ondersteunen de demonstraties tijdens de dagen. Op www.defensie.nl kunt u informatie over de vliegbewegingen terugvinden. Voor nadere vragen en eventuele klachten over de vliegbewegingen kunt u contact opnemen met het gratis nummer 0800-0226033.

Toegang tot de Landmachtdagen is gratis en bezoekers zijn welkom tussen 09.00 en 17.00 uur. De verwachte 100.000 bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer te reizen. De Johannes Postkazerne in Havelte is deze dagen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De NS laat extra intercity's stoppen in Meppel en vanaf de NS stations Steenwijk en Meppel rijden op beide dagen gratis pendelbussen naar de kazerne. Bezoekers die met eigen vervoer komen, worden opgevangen op centrale parkeerplaatsen in de directe omgeving van de kazerne en vanaf daar met pendelbussen naar de kazerne gebracht. Voor meer informatie over de landmachtdagen kan men terecht op www.landmacht.nl. Voor informatie over de overige Open Dagen van Defensie kunt u kijken op www.defensie.nl.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed