Politie Gelderland-Zuid

Vooraankondiging Emporium 2010

Wijchen, 21-05-2010 o Op zaterdag 29 mei wordt op recreatieterrein De Berendonck in Wijchen voor de zesde keer het dancefestival Emporium gehouden, met dit jaar als thema The Dark Ages. Onder regie van de gemeente Wijchen zijn de politie, het Openbaar Ministerie, brandweer, GHOR en de Matrixx-organisatie de afgelopen maanden intensief bezig geweest met de voorbereidingen. Deze nauwe samenwerking is gericht op een goed en veilig verloop van het Emporium. Een van de belangrijkste speerpunten: drugs zijn verboden.

Op voorhand hebben de gemeente Wijchen, politie, Openbaar Ministerie (OM), brandweer, GHOR en de organisatie van het evenement, net als bij de voorgaande edities, afspraken gemaakt die moeten leiden tot een veilig en gezellig feest. Een aantal scenarios is ter voorbereiding doorgenomen en uitgewerkt. Hierbij is het van belang dat kleine incidenten klein gehouden worden. Daarom is de politie zeer alert op strafbaar gedrag.

Herkenbare politie
De poorten openen om 12.00 uur en het evenement duurt tot middernacht. De openbare orde op het afgezette terrein zelf is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de organisatie, die daarvoor eigen beveiligingsmensen inzet. Uiteraard treedt de politie bij incidenten op, in samenwerking met de aanwezige beveiliging, om ook de openbare orde op het terrein zelf te handhaven. Politieagenten zijn tijdens Emporium zichtbaar aanwezig en herkenbaar aan hun (limoengele) evenementenhesjes. Naast andere parate eenheden, zoals beredenen, zijn mountainbikers van de politie aanwezig voor toezicht. De Koninklijke Marechaussee biedt dit jaar wederom assistentie, mede in verband met het grote aantal militairen dat in vrije tijd dit evenement bezoekt. Ook de Spoorwegpolitie verleent ondersteuning in de vorm van toezicht op het spoor en bij overgangen.

Drugsbeleid
Bekend is dat bij dergelijke festivals vaak drugs worden gebruikt. Politie en Openbaar Ministerie hebben dan ook een streng drugsbeleid afgesproken. De politie controleert op drugshandel, drugsgebruik en drugsbezit. Zo vindt er al bij de ingang controle plaats, onder andere door middel van fouillering. Voor een snelle afhandeling van strafbare feiten zijn medewerkers van het Openbaar Ministerie ter plekke aanwezig en is er een speciale recherchestraat ingericht.Het bezit en gebruik van alle soorten drugs is dus verboden.

Verkeer
Er is een speciaal verkeersplan gemaakt voor een vlotte doorstroming van en naar het festivalterrein. Via bewegwijzering, verkeersregelaars en motoragenten worden bezoekers naar parkeerplaatsen begeleid. Na afloop worden de verkeerstromen in goede banen geleid. De Weg door de Berendonck en Graafseweg zijn tussen 21.00 uur en 02.00 uur afgesloten. Een omleidingroute wordt aangegeven. Voertuigen die verkeersgevaarlijk of hinderlijk geparkeerd staan, zullen worden weggesleept. Op de parkeerterreinen is voor deze gelegenheid goede verlichting aangebracht. De politie roept automobilisten op om onveilige situaties zoveel mogelijk te voorkomen en geen waardevolle spullen in de auto achter te laten en de auto goed af te sluiten.

Alcoholcontroles
Om de verkeersveiligheid rond het evenement te verhogen, zal de politie na afloop alcoholcontroles houden in Wijchen of directe omgeving.

Geluidsbelasting
Net als tijdens de voorgaande edities van Emporium zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de maximaal toegestane geluidsbelasting op het terrein zelf en in de omgeving van de Berendonck. De gemeente zal tijdens het evenement regelmatig geluidsmetingen verrichten. Bij overtreding van de geluidsnormen zal de gemeente aan de organisatie een dwangsom per geconstateerde overtreding opleggen.

Alle betrokken partners hopen door de genomen maatregelen en extra toezicht optimaal bij te dragen aan een goed verloop van dit Emporium.

(08)

Voor specifieke vragen over maatregelen van de gemeente Wijchen kunt u terecht bij team communicatie (024) 6492310.

Laatst gewijzigd 21-05-2010 12:31 | © Regio Gelderland-Zuid |