Rijksvoorlichtingsdienst

Landmachtdagen 2010 gaan gepast door.

Afgelopen zaterdag sneuvelden de korporaal de eerste klasse Luc Janzen, een Franse militair en een Afghaanse tolk in Afghanistan. Ook raakten vier landmacht militairen gewond. Luc Janzen en de gewonden worden in de loop van de week naar Nederland teruggebracht. Hun terugkeer en de uitvaart van Luc Janzen vallen samen met de Landmachtdagen 2010 die op zaterdag 29 en zondag 30 mei worden gehouden op de Johannes Postkazerne in Havelte (Drenthe). Op de open dagen van de Koninklijke Landmacht zal op gepaste wijze worden stilgestaan bij het overlijden van onze collega en coalitiepartners.

Defensie staat op gepaste wijze stil bij het verlies en welzijn van haar gesneuvelde en gewonde militairen, maar gaat wel door met haar werk en missies. Net als de Afghaanse en de ISAF-troepen, die ook aandacht besteden aan het tragische verlies van hun collega's, maar ook niet stoppen met hun werk dat zo essentieel is voor de Afghaanse bevolking.

De open dagen hebben dit jaar als thema 'Mee op missie' en laten juist dit jaar zien wat Nederland nationaal en internationaal presteert om veiligheid, internationale rechtsorde en de handhaving van de mensenrechten te realiseren. Naast een aantrekkelijk en actief programma voor alle leeftijden laten de dagen zien dat Nederlandse militairen klaar staan voor uw veiligheid en die van anderen. De veiligheid waar Luc Janzen, een Franse militair en een Afghaanse tolk dit weekend de hoogste prijs voor betaalden.

De al geplande media-uitingen voor de landmachtdagen worden rondom de terugkeer en de uitvaart daar waar mogelijk alsnog stopgezet.

Noot voor redacties (