Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
25 mei 2010

Presentatie nieuw boek over Nederlandse vuurtorens in Museon

Op 29 mei 2010 wordt in het Museon in Den Haag een nieuw boek gepresenteerd, met als titel 'Vuurtorens, lichtschepen en kapen; nautisch erfgoed van Nederland', geschreven door de vuurtorenkenner Peter Kouwenhoven. Het is een boek dat prachtige foto's, oude ansichtkaarten, tekeningen en geografische kaarten combineert met uitgebreide en boeiende informatie. Nooit eerder is er zo'n compleet beeld geschetst van de nog bestaande maritieme bakens in Nederland. Aanvang 13.30 uur. Toegang tot de presentatie is gratis. Tijdens de presentatie wordt een inhoudelijk verband gelegd naar de tentoonstelling 'De wereld van de Scheepvaart', die tot en met 16 januari 2011 in het Museon is te zien.

Nautisch erfgoed
Door het gebruik van elektronische navigatiehulpmiddelen als satellietplaatsbepaling (GPS) neemt de betekenis van vuurtorens sterk af. Steeds vaker worden er daarom kustlichten gedoofd. Lichtschepen worden helemaal niet meer gebruikt voor navigatiedoeleinden en kapen - herkenningspunten bij daglicht - hebben hun funcunctie grotendeels verloren. Deze objecten hebben nog wel een belangrijke landschappelijke, recreatieve en historische waarde. Ze vertegenwoordigen een rijk maritiem verleden. We beseffen dat we zuinig moeten zijn op ons nautisch erfgoed.

Levend verleden
Vuurtorens spreken erg tot de verbeelding. Elke vuurtoren is verbonden met verhalen over scheepvaart en handel, stormvloeden, oorlogen en het steeds weer veranderende werk van de vuurtorenwachters. De meeste van deze bouwwerken zijn ruim een eeuw of zelfs meerdere eeuwen oud en hebben heel wat meegemaakt. Die geschiedenis krijgt ruim aandacht in het boek, waardoor het verleden tot leven komt.

Uniek naslagwerk
Nico van Putten, voorzitter van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging: 'Vuurtorens, lichtschepen en kapen' is een boek dat je leest en herleest, dat je bekijkt en opnieuw bekijkt. Het bevat een schat aan informatie over ons nautisch erfgoed. Zo'n boek is er nog niet. Het is een uniek naslagwerk voor geïnteresseerde schippers, nieuwsgierige watersporters, amateurhistorici en enthousiaste vuurtorenhobbyisten. Het kaartmateriaal met locatieaanduiding nodigt uit tot een persoonlijke kennismaking met de meer dan honderd vuurtorens, lichtschepen en kapen die Nederland rijk is.

Meer weten en zien?
Er is een demo van het boek beschikbaar op de website van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging www.vuurtorens.org onder 'laatste nieuwtjes'. Tijdens de boekpresentatie in het Museon is het boek te koop voor ¤ 39,50. De winkelprijs is ¤ 45,- (ISBN: 978-90-802656--4-6). U kunt het boek ook bestellen door een mail te sturen: peter.harriet@hetnet.nl De verzending is gratis.

De wereld van de scheepvaart
De bezoeker maakt in het Museon kennis met de wereld van de scheepvaart. Deze interactieve maritiem tentoonstelling schenkt veel aandacht aan de technologie die wordt toegepast bij verkeer en vervoer over water, zoals navigatie. Daarnaast is er nog veel meer te ontdekken op het gebied van scheepvaart, waaronder de containerafhandeling in de havens, design van moderne schepen en de functie van vuurtorens. Te zien en te ontdekken tot en met 16 januari 2011