Grondlegger Jan Poot eregast bij 40-jarig bestaan Park Rozendaal

25/05/2010 14:55

groenstichting rozendaal

Leusden, 25 mei 2010 - Op zaterdag 29 mei wordt in Leusden het 40-jarig bestaan van de wijk Park Rozendaal gevierd. Deze wijk telt circa 476 drive-in woningen rondom pleinen en bestaat voor ruim twee derde deel uit groen en water. Park Rozendaal werd ontwikkeld door Eurowoningen onder leiding van de heer Jan Poot en kreeg vele prijzen, mede vanwege de na veertig jaar nog steeds sterke sociale samenhang.

De wijk is gebouwd naar het concept van de zogenaamde Engelse 'New Towns' met een sterk accent op wonen, werken en recreëren binnen één wijk. Deze gedachte resulteerde in markante architectuur: geschakelde eengezinswoningen, gebouwd in halve bogen met middenin een plein. Hierdoor ontstond er verrassend veel ruimte voor groen. Dankzij het voor de jaren 70 bijzondere drive-in principe - waarbij de woonkamer op de eerste verdieping gelegen is - werd tevens veel privacy gerealiseerd. De wijk heeft een eigen zwembad, basketbalveld, tennisbaan en groenvoorziening. Alles wordt beheerd door een stichting van bewoners. De gedachte achter de opzet van de wijk was 40 jaar geleden zeer vooruitstrevend en uniek voor Nederland.

Grondlegger van de wijk is de heer Jan Poot (85). Hij was oprichter van Eurowoningen N.V. en destijds president-directeur. De heer Poot maakte daarna furore met de ontwikkeling van het duurzame skistation Valmorel in de Franse Alpen dat door de Franse overheid tot modelstation is uitgeroepen. In de jaren 80 richtte hij de Chipshol Group op die in de regio Schiphol hoogwaardige bedrijventerreinen wilde ontwikkelen. Met net als in Leusden een sterk accent op kwaliteit, groen en water. Nog steeds draagt de heer Poot de wijk in Leusden een warm hart toe. Hij is dan ook samen met zijn zoon de heer Peter Poot aanwezig tijdens het jubileumfeest op zaterdag 29 mei. Over de toekomst van zijn creatie is hij positief: "De basisgedachte achter Park Rozendaal staat nog steeds overeind. Het is een uniek concept dat je in Nederland helaas nergens anders tegenkomt."

Tot op de dag van vandaag is de opzet van de wijk - met een eigen stichting voor het beheer - actueel en succesvol. Dat succes hangt sterk af van de bewoners die zich inzetten voor het collectief en voor elkaar. In 2009 won Park Rozendaal het landelijke klimaatstraatfeest. In 2005 werd de wijk uitgeroepen tot meest kindvriendelijke wijk van Nederland en ontving daarvoor de Jantje Betonprijs. Eerder werd de wijk door VROM tot voorbeeld voor buitenlandse stedenbouwkundigen gesteld.

Het jubileumfeest van de wijk Park Rozendaal is een initiatief van de bewoners van de wijk. Zowel voor de kinderen als voor de volwassenen is er op zaterdag 29 mei een feestelijk dag- en avondprogramma. Meer informatie over het Jubileumfeest is te vinden op www.groenstichtingrozendaal.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.groenstichtingrozendaal.nl