Gemeente Beek


Beek weer goed vertegenwoordigd in de top-500 van de landelijke actie Klimaatstraatfeest

Beek is ook dit jaar, net als vorig jaar, weer goed vertegenwoordigd in de top-500 van de landelijke actie Klimaatstraatfeest van de Milieufederatie. Drie straten in de gemeente Beek (Hoogland, Kapelaan Wijnensingel en Molenberg) kunnen aanstaande zaterdag 29 mei op kosten van de organisatie een klimaatstraatfeest vieren. Hoogland eindigde als hoogste Beekse, en op twee na hoogste Limburgse straat in de lijst. Vorig jaar eindigde Hoogland zelfs als hoogste Limburgse straat.

De enthousiaste voortrekker van Hoogland, Ger Lemmens, stelt: "We hebben met de zonnepanelen dit jaar uitgevoerd wat we vorig jaar met de mond hebben beleden. Iedereen heeft de mond vol over milieu en klimaat, maar de daad bij het woord voeren is er vaak niet bij. Bij maar liefst 5 huishoudens in Hoogland zijn zonnepanelen op het dak geplaatst. Bij 4 andere huishoudens in onze straat bestaat bovendien het voornemen om hetzelfde te gaan doen. Dit zal medio mei zijn beslag gaan krijgen. Allemaal doe het zelf en allemaal met burenhulp. Prachtig gewoon!" Zelf is zijn huis al energieneutraal.

Ger Lemmens: "We maken trouwens dankbaar gebruik van de Limburgse Energie Subsidie van de Provincie en de gemeente Beek, waardoor de investering voor de panelen nog maar 520 euro bedraagt (setprijs 2000 euro minus 1480 euro subsidie). Met een terug-verdientijd van 3 jaar is er niet veel nodig om veel mensen te overtuigen!"

Wethouder Jan Bijen (Milieu) is verheugd: "Natuurlijk hebben we een mooi klimaatbeleid, maar papier is geduldig. Hier hebben we een voorbeeld van hoe burgers het zelf oppakken. Goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee!'"

In de Klimaatstraatfeest-campagne konden deelnemers klimaatpunten verdienen door via een website in te vullen wat men zelf al doet voor het klimaat en konden tijdens de cam-pagne alle nieuwe vorderingen worden bijgehouden, van het indraaien van spaarlampen tot de keuze voor groen gas, een superzuinige A++ koelkast of terugkeer naar de ouderwetse en volledig klimaatneutrale waslijn. Zie voor meer informatie www.klimaatstraatfeest.nl.

Â