Artis

zaterdag 29 mei 2010
12:00 - de Collegezaal
lezing

Speciale lezing door Frans B.M. de Waal, Professor in de psychologie, die nu tijdelijk in Nederland verblijft. Volgeboekt.

De mogelijkheid dat dieren empathie voor elkaar tonen is lange tijd ontkend vanwege een overdreven angst voor antropomorfisme en het taboe op dierlijke emoties. Dit is snel aan het veranderen deels door onderzoek aan diergedrag en deels door de neurowetenschappen, die zeer in emoties geïnteresseerd zijn en bij hun onderzoek vaak dierlijke modellen gebruiken.

Frans de Waal, professor in de psychologie en directeur van het Living Links Center aan de Universiteit van Emory in Amerika, zal hier een overzicht geven van zijn onderzoek aan kleine apen, mensapen en olifanten, met veel beeldmateriaal. De hoofdconclusie is dat empathie net zo oud is als de zoogdieren, maar wel verschilt in complexiteit. Sommige dieren zijn beter in staat zich in anderen in te leven dan andere.

praktische informatie
De lezing begint om 12.00 uur, in de Collegezaal van Artis (onder gebouw De Volharding, zaal open: 11.30 uur). Toegang: uitsluitend als u al via lezing@artis.nl heeft gereserveerd, en een bevestiging heeft gehad. De lezing is volgeboekt; het is niet meer mogelijk te reserveren.
Prijs: voor Artis-leden en donateurs van het Artis Geologisch Museum gratis. Overige belangstellenden betalen de entreeprijs van Artis.

Het thema van deze lezing is geïnspireerd op het Internationale Jaar van de Biodiversiteit 2010. Bekijk het overzicht van lezingen in 2010.