Ingezonden persbericht

14e International Gipsy Festival Interpolistuin Tilburg

zaterdag 29 mei: 'Djangology' zondag 30 mei: Festivaldag

Dit jaar zou Django Reinhardt 100 jaar geworden zijn. Wat heeft die man een boel betekend! In zijn eentje heeft hij een compleet nieuwe stijl ontwikkeld: de gipsy-swing. Hele generaties sinti-muzikanten hebben zich deze manier van spelen eigen gemaakt en met hen ook tal van gerenommeerde 'burger'- musici als Duke Ellington. Dat de stijl volwassen is blijkt uit het feit dat deze overeind blijft in confrontatie met andere stijlen en dat hij zich steeds kan blijven vernieuwen. Musici van heel verschillende kom-af etaleren op 29 mei hun eigen interpretaties van datgene wat Django begin vorige eeuw in gang zette..

De weken voorafgaande aan het festivalweekeinde geven weer ruimschoots de gelegenheid tot het zien van gipsyfilms, het bijwonen van deel-concerten, het volgen van dans- en muziekworkshops en het bezoeken van gipsy-art. Houd de website in de gaten!

Veel ruimte voor blaasmuziek dit jaar op de festivaldag zelf. Je staat ervan versteld hoe uiteenlopend dit kan zijn: van hompend en stompend tot-aan lyrisch uitgesponnen en in alle gevallen grijpt het je bij je lurven - danwel kladden: in ieder geval daar waar het je móet grijpen en waar je het het liefst hebt. Tegen de tijd dat Mahala Rai Banda het podium bestijgt weet je wel waar dat zo ongeveer is.

De sfeervolle Interpolistuin bevat drie fraai aangeklede podia waarop een keur aan Europese muzikanten hun actuele repertoire presenteren. Ze bieden een gipsymix van traditioneel, pop, hip-hop, jazz, balkanbrass en flamenco. Er is verhalentheater en dans te beleven; er zijn terrassen en smakelijke gipsy-happen; er staat een zestal authentieke woonwagens opgesteld en de roma en sintigemeenschap uit de wijde omgeving beschouwt dit festival inmiddels als een jaarlijkse reünie.

zaterdag 29 mei 14.00 - 21.00 u:

De Piotto's met Tschavolo Schmitt, Tcha Limberger en Mozes Rosenberg (BE/NL)

Basily & Dorado Schmitt (NL/FR)

Popi Basily & Eric Vaarzon Morel & Friends (NL) (Peter Beets, Antal Steixner, Marc Giordano)

Paulus Schäfer, Tim Kliphuis & friends & Special Guest...... (NL)

Vano Bamberger & Band (DE)

Belgisch jong talent & The Basily Boys (BE/NL)

en meer

zondag 30 mei 14.00 - 21.00 u:

Mahala Raï Banda (RS)

La Caravane Passe (FR)

Gypsy Groovz Orchestra (RS)

Carmen Fernandez (ES)

Marius Preda and his Unknown Rumanian Allstars (RO)

Olah Gipsy Allstars (HU)

Haïdouti Orkestar ft. Jasko Ramic & Stanislav Jusufovic (RS)

voorverkoop is gestart

meer op www.gipsyfestival.nl



Ingezonden persbericht