Ingezonden persbericht

Spinvis wint de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren 2010

De prijs wordt op 29 mei uitgereikt tijdens festival De geest moet waaien in Arnhem

Johnny van Doorn (1944-1991), alias Johnny de Selfkicker, was een beruchte Arnhemse dichter en voordrachtskunstenaar. Na zijn overlijden nam Literair Productiehuis Wintertuin het initiatief voor de 'Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren'. De prijs werd eerder toegekend aan onder meer Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Tom Lanoye en Bart Chabot.

Spinvis, bekend van nummers als Ik wil alleen maar zwemmen en Wespen op de appeltaart, ontvangt de prijs omdat hij als podiumperformer met het gebruik van de Nederlandse taal een prachtig muzikaal, talig en poëtisch oeuvre heeft opgebouwd. Uit het juryrapport: "Hij heeft het gebruik van tekst, taal, het gesproken woord in muziek naar een hoger plan gebracht. Nimmer is een Nederlandse singer-songwriter dichterbij de literatuur gekomen dan hij."

De geest moet waaien

De prijs wordt uitgereikt tijdens het nieuwe festival voor het gesproken woord De geest moet waaien, van 27 t/m 30 mei op diverse locaties in Arnhem. Zaterdag 29 mei staat het festival in het teken van Johnny van Doorn. Om 14.00 uur vertrekt, na een Literaire Lunch, een Johnny van Doornparade van tentoonstellingsplaats en festivalhart Showroom naar het Johnny van Doornplein in Arnhem. Deze vrolijke optocht met feestmuziek en voordrachten eindigt met een kranslegging op de plaats waar natuurlijk een Johnny van Doornstandbeeld moet komen.

's Avonds krijgt Spinvis de prijs uitgereikt tijdens de Johnny van Doornmemorial in Huis Oostpool. Spinvis heeft het programma van de avond mede mogen samenstellen. Van de partij zijn: schrijver Tommy Wieringa, acteur en trompettist Hans Dagelet, dichter Ingmar Heytze, tekenaar Hanco Kolk, de memorabele band Hank the Knife & the Jets en dichter Bernd Ebbo Visser.

Het eerbetoon aan Johnny van Doorn wordt na middernacht voortgezet in Theater aan de Rijn. Naast Spinvis zijn er optredens van pianist / componist Martin Fondse en leden van zijn Starvinsky Orkestar en stemkunstenaar Jaap Blonk.

Maak een kijkdoos

Omdat Spinvis een groot kijkdozenfan is, bestaat de Johnny van Doornprijs 2010 onder andere uit kijkdozen over het leven van Johnny van Doorn. Iedereen wordt uitgenodigd een kijkdoos te maken! Alle kijkdozen zullen tijdens het festival tentoongesteld worden in Showroom in Arnhem. Meer informatie over deze actie op www.degeestmoetwaaien.nl

ZATERDAG 29 MEI

Johnny van Doornparade

Tijd: 14.00 uur

Locatie: van Showroom (Kleine Oord, Arnhem) naar Johnny van Doornplein

Toegang: gratis

Johnny van Doornmemorial

Tijd: 20.30 uur

Locatie: Huis Oostpool, Arnhem

Toegang: ¤ 10,- ( ¤ 7,50 CJP/student)

Late Night Memorial

Tijd: 00.00 uur

Locatie: Theater a/d Rijn, Arnhem

Toegang: alleen met passe-partout voor het hele festival: ¤ 20,- (¤ 17,50 CJP/student)