Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 27 mei 2010

Shoppers tegen alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar (Amersfoort)

Op zaterdag 29 mei worden in een aantal winkelgebieden in Amersfoort shoppers uitgedeeld. Dit zijn grote, stevige boodschappentassen. Op de shoppers staat aan twee kanten: 'Ik doe mee. Ik geef geen alcohol onder 16 jaar'. Iedereen die dit onderschrijft en daar ronduit voor uit wil komen krijgt een shopper. Het oudercomité van de campagne Amersfoort Fris deelt shoppers uit op de Leusderweg. Wethouder Gert Boeve sluit van 12.30 tot 13.00 uur bij hen aan. Hij wil ouders graag een shopper overhandigen en vertellen waarom alcoholgebruik slecht is voor jongeren.

3000 'ambassadeurs'
In totaal worden 3000 shoppers uitgedeeld. Het doel van deze actie is dat ca. 3000 mensen met de shopper boodschappen doen in Amersfoort. In feite 'wandelen' er dan 3000 'ambassadeurs' door de stad die overal opduiken. Bovendien gaan stevige shoppers als deze een tijd mee en al die tijd dragen ze de boodschap 'Geef geen alcohol onder 16 jaar' uit. Dit kan ook een steun zijn voor ouders die hun jonge kinderen verbieden alcohol te drinken. Na de shopperactie kunnen ouders erop wijzen dat je geen alcohol aan kinderen onder de 16 jaar hoort te geven.

Zaterdag worden ook shoppers uitgedeeld op De Hof, de Varkensmarkt, Emiclaer, De Nieuwe Hof, winkelcentrum Vathorst, het Euterpeplein, het Neptunusplein en bij Dirk van de Broek in het Soesterkwartier.

Amersfoort Fris
Jongeren drinken te jong, te vaak en teveel alcohol. Dit is schadelijk voor hun jonge hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Daarom voert de gemeente samen met het oudercomité, de GGD, Centrum Maliebaan, de Voedsel- en Warenautoriteit, STAP (Nederlands instituut voor alcoholbeleid) en de politie het project Amersfoort Fris uit. Dit project is gericht op de omgeving van jongeren: ouders, scholen, horeca, sportkantines, supermarkten en slijterijen. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt namelijk dat veel jongeren alcohol kunnen drinken, omdat volwassenen dit goed vinden of alcohol aan hen verkopen. Het doel van het project is om samen met deze volwassenen te zorgen dat jongeren het gebruik van alcohol uitstellen tot ze 16 jaar zijn en dat jongeren van 16 tot 24 jaar minder gaan drinken.

Noot voor de redactie,