TROS

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 29 mei
Radio 1 - 11.04 uur

ALEXANDER PECHTOLD HOOFDGAST IN TROS KAMERBREED

In de serie lijsttrekkers die in de maand mei in TROS KAMERBREED te gast zijn is het deze week de beurt aan D66-leider Alexander Pechtold. Ook Kars Veling schuift bij Kees Boonman en Margriet Vroomans aan.

Alexander Pechtold werd vier jaar geleden leider van D66. De partij verkeerde toen in diepe crisis en bij de verkiezingen van dat jaar werden er niet meer dan drie Kamerzetels gehaald. Sindsdien zijn de sociaal-liberalen bezig met een gestage opmars: Pechtold wordt door vriend en vijand een goed debater genoemd en de peilingen voorspellen forse winst.

Het verkiezingsprogramma heet 'Anders ja' en pleit voor vernieuwen, hervormen en investeren, o.a. op de woning- en arbeidsmarkt. Ook is er veel aandacht voor onderwijs. D66 ziet onderwijs als motor van de samenleving, als motor van de economie en als motor van persoonlijke ontwikkeling en geluk. Wat is de visie van Alexander Pechtold op de toekomst van ons onderwijs? Welke uitdagingen ziet hij? En welke veranderingen moeten daarvoor doorgevoerd worden? En natuurlijk gaat het ook over de economische crisis, de bezuinigingen en de nieuwe coalitie.

Kars Veling was korte tijd fulltime politiek actief als partijleider van de ChristenUnie, maar na een verkiezingsnederlaag ging hij al weer snel terug naar zijn oude vak: het onderwijs. Sinds 2003 is hij rector van de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Op deze openbare scholengemeenschap zitten ruim tweeduizend kinderen, verdeeld over 5 verschillende schooltypes. De school is grotendeels gevestigd in de Schilderswijk en heeft veel kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond. Het is een zgn. brede school: er zijn schakelklassen, een verlengde schooldag, zaterdagschool en een zomerschool.
Wat verwacht Veling van de politiek als het gaat om de toekomst van het onderwijs?

Voor meer informatie: www.troskamerbreed.nl.



TROS