Ingezonden persbericht


Persbericht

11 mei 2010

Stad van verf

Meesterwerken schilderkunst uit collectie Lakenhal samengebracht in boek en tentoonstelling

Leiden is een stad van verf. Wie van ver komt, wordt getroffen door haar schilderachtige silhouet. Maar dat is niet alles. Gedurende de afgelopen eeuwen woonden en werkten enkele van 's werelds beste en beroemdste schilders in de stad en hielden haar een spiegel voor. Ze gaven haar een gezicht. In het boek Stad van verf neemt Onno Blom 25 Leidse schilderijen onder de loep van 25 schilders vanaf de middeleeuwen tot nu: van Lucas van Leyden, Rembrandt, Jan van Goyen en Jan Steen tot Alexander Hugo Bakker Korff, Floris Verster en Theo van Doesburg. De bijzondere band tussen de stad Leiden en deze beroemde kunstenaars wordt daarmee opnieuw en met verve onder de aandacht gebracht.

Kunst in de krant

Museum De Lakenhal beschikt met deze publicatie over een uniek, sprookjesachtig hoogtepuntenboek, geselecteerd en geschreven door Onno Blom. Leidenaar Onno Blom (1969) is schrijver, letterkundige en biograaf van Jan Wolkers. Het boek kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Leidsch Dagblad, dat dit jaar 150 jaar bestaat. Vanaf 2 januari 2010 verscheen in de zaterdageditie van het Leidsch Dagblad wekelijks een uitgebreide, geïllustreerde tekst over een kunstwerk uit de Lakenhalcollectie. Al deze teksten zijn nu, met enkele toegiften, gebundeld. Het boek Stad van Verf wordt uitgegeven door HDC Media en verschijnt in een bijzondere vormgeving van Hansje van Halem.

Speciale presentatie

Stad van verf bevat topstukken van onder anderen Rembrandt, Jan Steen, Gerrit Dou, Floris Verster en vele andere grootheden waaronder Theo van Doesburg en Bram van Velde. Al deze werken maken deel uit van de verzameling van De Lakenhal en zijn nog de hele zomer op zaal te zien. Aan door Ramin Visch vormgegeven leestafeltjes kunnen bezoekers in het museum de kranten lezen, waarin de stukken van Onno Blom in de afgelopen maanden zijn gepubliceerd. Het boek met gebundelde teksten is vanaf 29 mei voor ¤ 29,50 verkrijgbaaar bij de museumwinkel, de boekhandel of online te bestellen via www.boekenvandekrant.nl.

Alexander Pechtold neemt eerste exemplaar in ontvangst

Op 29 mei wordt het eerste exemplaar van Stad van Verf in De Lakenhal aangeboden aan Alexander Pechtold, voorman van D66 en oud-medewerker van De Lakenhal. Tegelijkertijd zal de onthulling plaatsvinden van een nieuw meesterwerk, dat aan de collectie van het museum wordt toegevoegd. Op 29 mei wordt de identiteit van dit nieuwe werk door directeur Meta Knol bekend gemaakt.

Werk in Uitvoering

Stad van verf past naadloos in het project Werk in Uitvoering dat nog loopt t/m 31 december 2010. Met Werk in Uitvoering stelt De Lakenhal haar eigen collectie en verzamelgeschiedenis een jaar lang voor 100% centraal. Dit 'museale genenonderzoek' maakt deel uit van een ingrijpend proces van museale vernieuwing, waarin ook wordt geëxperimenteerd met nieuwe publieksbenaderingen.

Zie voor meer informatie: www.lakenhal.nl.

Mededelingen voor de pers:



Ingezonden persbericht