Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Publieksdag 29 mei boordevol activiteiten

De provincie in om platteland te beleven

De komende zomer is er veel aandacht voor plattelandsontwikkeling. Die begint op zaterdag 29 mei a.s. met een publieksdag. Op de site www.provincie.drenthe.nl/publieksdag staan de uiteenlopende activiteiten op een rij. In alle delen van Drenthe staan excursies op het programma, kunnen bezoekers iets doen of valt er iets te zien. De dag geeft een beeld van de resultaten die de provincie samen met partners in het landelijk gebied heeft opgeleverd.

De provincie in onder het motto 'Oh ja, da's mooi' biedt een scala aan activiteiten voor alle leeftijden. Zo kunnen kinderen spelen in de IJs- en speelboerderij De Drentse Koe (Ruinerwold), steppen of kanoën (Annen). Met de hele familie of met vrienden kan in Annen het spel Letterbox worden gespeeld. Het vernieuwde Sheakespeare-theater in Diever opent de deuren. En in de Eelder- en Peizermaden kunnen bezoekers wandelen met een boswachter uit het gebied. De natuurontwikkeling rond Lofar is vanaf een hoogwerker te bekijken. In het Nationaal Landschap Drentsche Aa is er een open dag op een boerderij en kunnen mensen mee met een 'bewonersdag'.

Drenthe is voor deze publieksdag verdeeld in vijf regio's. Per regio zijn er diverse activiteiten op touw gezet. Op
www.provincie.drenthe.nl/publieksdag staan alle activiteiten van de dag vermeld. Alle activiteiten van de publieksdag zijn geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Exacte tijdstippen voor excursies staan ook vermeld op de site. De activiteiten zijn gratis.

De Drentse economie is in belangrijke mate afhankelijk van het landelijk gebied. De plattelandsontwikkeling in Drenthe levert daarom niet alleen natuurontwikkeling, maar gaat ook over landbouw, recreatie en sociaal-economische ontwikkeling. Het landelijk gebied is bijzonder en verschilt van plaats tot plaats. Slechts zelden staan we stil bij de waarde van het platteland in ons leven. De publieksdag heeft tot doel het landelijk gebied te beleven zoals het is: levendig en leefbaar!

Het provinciaal Meerjarenprogramma voor het Landelijk Gebied loopt van 2007 tot 2013. De toekomst van dit belangrijke programma voor het platteland staat ter discussie. Er is een investering van ruim 400 miljoen euro mee gemoeid door Europa, het rijk, de provincie, gemeenten en waterschappen. Ook recreatieve en agrarische bedrijven en organisaties en cultuur- en natuurbeheerders werken mee aan plattelandsontwikkeling. De publieksdag geeft een overzicht van de inspanningen van deze partijen voor het provinciaal Meerjarenprogramma.

Voor meer achtergrond informatie zie de provinciale website over plattelandsontwikkeling.