Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 26-05-2010

AVRO KUNSTUUR VAN ZATERDAG 29 MEI

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. Het KunstUur van zaterdag 29 mei bevat de volgende programma's:

Van de Straat
Kunst in de openbare ruimte. Bruno Doedens, landschapsarchitect en landschapstheatermaker, kijkt naar het kunstwerk Polderland, Garden of Love and Fire van architect Daniel Libeskind in Almere. Wat kan landschap betekenen voor kunst en wat kan kunst betekenen voor een landschap? Kunst naar een gedicht gemaakt van de Spaanse dichter en mysticus Juan de la Cruz.

Prix de Rome 3/6
Prix de Rome.Nl 2010. De Nederlandse Staatsprijs voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar is ruim 200 jaar oud. In 2009 heeft een internationale jury van architecten onder voorzitterschap van Aaron Betsky de inzendingen van ruim 100 deelnemers kritisch bekeken. Hun opdracht was het August Allebé-Plein in Amsterdam te veranderen dan wel te verbeteren. De jury bestaat uit gerenommeerde architecten. Deze week: Anouk Vogel (Zwitserland) en Johan Selbing (Zweden).

Art 2 See
Ans Marcus, 'Binnenkant en buitenkant', een hommage aan coutouriers en haar moeder. Museum Jan van der Togt, Amstelveen, 4 juni tot en met 12 september

Museumgasten
In een prachtig verbouwde Groningse boerderij ontdekken acteur en tekstschrijver Sjoerd Pleijsier en presentatrice Mirella van Markus wellicht de grootste collectie realistische en figuratieve kunst van Nederland. Het museum is een particulier initiatief van Laura en Rob Møhlmann in Appingedam. Uitdagend noemen ze de collectie "Kunst die wat voorstelt" en in elk geval bieden ze een brede verzameling fantastische (eigengemaakte) kunstwerken. (HH10-10-2009)

Art XS
Jonge museumbezoekers kijken onder leiding van kunstcriticus Hans den Hartog Jager naar een kunstwerk. Mike en Hans gaan naar het Singer Museum in Laren om te kijken naar een werk van Guido Geelen, 'Schapen voor Anna'.

Art 2 See
Art Amsterdam. RAI, Amsterdam tot en met 30 mei

4 Art
Directeur Nationaal Historisch Museum Valentijn Byvanck ontmoet JCJ Vanderheyden. Hij is één van de grondleggers van de conceptuele kunst in Nederland. Als één van de eerste kunstenaars begon hij met videokunst, maar hij is ook werkzaam als beeldhouwer, collagekunstenaar, fotograaf, graficus, schilder en cineast in een non-figuratieve stijl. In SM's Den Bosch een fraaie samenstelling van werken uit zijn oeuvre. Ook een bezoek aan het atelier van JCJ Vanderheyden in Den Bosch.

KunstUur, 29 mei 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.

()