Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 10 29 mei 2010

Utrecht, 27 mei 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 10 van 30 mei, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: De Lerarenbeurs is vechten om tijd De Lerarenbeurs is razend populair, maar veel docenten krijgen geen tijd om te studeren terwijl de school wel geld voor een vervanger kan krijgen. Een recente AOb-enquête laat zien dat werkgevers die vervangingsbijdrage vaker links laten liggen, al dan niet bewust. Op de vraag of de school bij een meerjarige opleiding vervangingskosten krijgt vergoed, antwoordt 40 procent van de 270 docenten met 'nee'. Van de 163 docenten die aangeven dat de school wèl verlofsubsidie ontvangt, zegt bijna de helft dat er geen vervanger is aangesteld voor de studie-uren. In het verhaal vertellen leraren over hun ervaringen. "Ik heb echt gevraagd om studieverlof, maar dat deden ze niet. Er was geen vervanging voor mij. Mijn leidinggevende zei het ook niet te kunnen helpen, het was beleid dat van boven kwam. Je kunt je dan ziek melden, maar zo ben ik niet. Dus ben ik maar doorgegaan, maar daar heeft mijn studie wel onder geleden."

Interview: VVD-lijstrekker Mark Rutte Hij wil een verplichte kleutertoets invoeren en 400 miljoen euro uittrekken voor het wegpoetsen van achterstanden die die toets blootlegt. "Begrijp me niet verkeerd: ik wil niet dat kleuters gedichten van Bloem reciteren. Maar probeer hun niveau te meten. Leg ze een plaatje voor en vraag ze wat ze zien. Wanneer ze een appel niet kunnen benoemen of het Nederlandse woord niet kennen, weet je dat er een probleem is. Als kinderen met een achterstand naar de basisschool gaan, is dat bijna niet meer te repareren, dus wil ik dat die achterstand voor die tijd wordt weggewerkt. Ik wil dat alle kinderen - ongeacht hun afkomst, kleurtje of geloof - met gelijke kansen aan de start van onze samenleving verschijnen."

Interview: CDA-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt Marja van Bijsterveldt vindt na drie jaar staatssecretariaat op het ministerie van Onderwijs dat de lat hoger gelegd kan worden. Opleidingen kunnen korter, de eindtoets moet verplicht worden. Geld kan er volgens Van Bijsterveldt heel goed bespaard worden door onderwijstijd te intensiveren. Met de doorlopende leerlijn vmbo-mbo bijvoorbeeld kan er een jaar bespaard worden. Sommige mbo-opleidingen bieden een veeleisender programma aan om in kortere tijd af te studeren.

Nieuws: Parttime interimmer kostte 17.500 euro per maand Een interim-bestuurder die voor drie dagen per week werd ingehuurd kostte het christelijk onderwijscentrum Driestar Educatief in Gouda vorig jaar gedurende vierenhalve maand bijna 80 duizend euro, oftewel zo'n 17.500 euro per maand.

Nieuws: Functiemix hapert in mbo en vo De invoering van de functiemix hapert, zo blijkt uit de voortgangsrapportage van het ministerie van Onderwijs, terwijl deze toch voor grote groepen leraren direct een positieverbetering betekent en op termijn voor alle docenten meer carrièrekansen. In het mbo gaat de downgrading door, in het voortgezet onderwijs blijft de doorstroom naar schaal LC op het vmbo achter en de groei van LD op havo/vwo-scholen.

Nieuws: Leerlingdaling sterkst in katholiek onderwijs Vooral door de bevolkingskrimp in het noorden en het zuiden verliezen scholen duizenden leerlingen. Bij de katholieke scholen is de daling het sterkst: daar zijn ruim 3600 leerlingen minder dan vorig jaar. In het katholieke onderwijs vallen de klappen vooral in Brabant, Limburg en Gelderland. Dat wordt een beetje gecompenseerd door winst in Noord- en Zuid-Holland. Een tabel met alle cijfers per provincie en richting is hier te vinden.

Achtergrond: Langer kleuteren of sneller naar school De keus voor groep 2 of 3 geeft leerkrachten op basisscholen ieder jaar weer kopzorgen. De kalenderleeftijd is leidend bij de overgang, maar hoe bepaal je - los van het kleutervolgsysteem - of een kind er psychologisch en neurologisch aan toe is?

Achtergrond: Goed voorbereid van mavo naar havo De overgang van vmbo naar havo en mbo is voor veel leerlingen een regelrechte cultuurshock. Scholen zijn druk bezig met initiatieven om daar wat aan te doen. Van zomerschool tot een compleet nieuwe school. En alles onder de naam 'mavo'. Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht