Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 28-05- 2010

DOCUMENTAIREFOTOGRAAF AD VAN DENDEREN TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 29 mei, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 17.15 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· Al een jaar of vijftien maakt mimetheatergroep Bambie fysiek theater dat verwondert en ontroert. Inmiddels heeft de groep meer dan 16 voorstellingen gemaakt, die nu twee weken lang te zien zijn in het festival 'Bambierambam' in Frascati in Amsterdam . Oprichters en kernleden van Bambie, Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter zijn te gast in Opium.

· De 80 seconden van kleinkunstenaar Johan Goossens.

· Hij kwam in de Elsevier top 100 van beeldende kunst in Nederland met stip binnen op de 30e plaats: documentairefotograaf Ad van Denderen. Met zijn 'slow journalism' neemt hij de tijd voor fotografieprojecten, soms wel dertien jaar lang. Op Art Amsterdam is een solo-presentatie van zijn werk te zien.


* Livemuziek van Giovanca. Onlangs verscheen haar nieuwe album 'While I'am awake'.


* Aandacht voor het boek 'zoeken & scheuren - de jonge sandberg' van journalist Max Arian over Willem Sandberg, de roemruchte en revolutionaire directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het bestrijkt de eerste periode van zijn leven van 1897 tot 1945.


* Lidewijde Paris bespreekt de nieuwste buitenlandse boeken.

· Ze waren de voorlopers van de rap en spoken word: 'The Last Poets'. Het dichterscollectief uit New York dat eind jaren zestig werd opgericht wilde de wereld veranderen met hun teksten. Schrijver Christine Otten schreef in 2004 een roman over de groep. Deze week gaat de gelijknamige theaterbewerking in première onder regie van onder andere Maarten van Hinte in het nieuwe MC Theater in Amsterdam.

Presentatie: Jan Mom.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.