Gemeente Eindhoven

Persbericht
29-05-2010
Burgemeester Rob van Gijzel:

Veiligheid blijft grote inzet vragen

Publicatiedatum: 29-05-2010
Veiligheid blijft grote inzet vragen

Ondanks een aantal belangrijke verbeteringen was Eindhoven in 2009 opnieuw koploper op de lijst van onveilige steden. Zo blijkt uit de op zaterdag 29 mei gepubliceerde misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. "We zien goede verbeteringen, maar het is duidelijk dat het nog enige tijd zal duren om Eindhoven veiliger te maken", zegt burgemeester Rob van Gijzel. Veiligheid staat bijzonder hoog op de agenda bij zowel gemeente, politie als openbaar ministerie.

Meerjarenplanning

Naar aanleiding van eerdere hoge noteringen van Eindhoven in de AD-misdaadmeter heeft de externe commissie Fijnaut een groot aantal maatregelen geadviseerd. In 2009 is daar al veel mee gedaan. Zo is de samenwerking tussen de gemeente, de politie en het OM versterkt. Hierdoor worden gezamenlijk prioriteiten gesteld en werkt de politie effectiever. De eerste resultaten hiervan zijn zichtbaar, maar de grote verbeteringen die nodig zijn worden pas de komende jaren verwacht. "Het structureel verbeteren van de veiligheid is een kwestie van lange adem", zegt burgemeester van Gijzel, bestuurlijk verantwoordelijk voor de Openbare Orde en Veiligheid. "Dat geldt niet alleen voor Eindhoven, dat zie je ook bij andere steden".

De gemeente Eindhoven heeft in 2009 samen met de partners en met de gemeenteraad het integrale veiligheidsbeleid voor 2010 en de jaren daarna ontwikkeld. Daarin zijn 9 speerpunten benoemd (zie noot hieronder). Overeenkomstig de wens van de gemeenteraad ligt de nadruk op preventie. In 2010 is met de uitvoering van het integrale veiligheidsbeleid gestart.

Verbeteringen

"Maar we zien wel degelijk al verbeteringen in 2009" , zegt burgemeester van Gijzel. " We hebben bijvoorbeeld veel capaciteit ingezet op de aanpak rondom overvallen. Dit heeft er toe geleid dat, na een aanvankelijke toename van meer dan 200% in het eerste kwartaal, aan het eind van 2009 het totale aantal overvallen met 14% is gedaald. Door extra inzet op zogenaamde hotspots voor auto-inbraken daalde ook het aantal auto-inbraken in 2009 substantieel. Dit jaar zet zich dit voort. Door maatregelen als meer camera's, meer bewaakte fietsenstallingen, fietsenregistratie en de Weekendje-weg-aanpak (zie noot hieronder) verwachten we dit jaar ook op andere terreinen betere resultaten te halen. De cijfers over de eerste maanden van 2010 laten deze tendens zien."

Tekort aan agenten

Eindhoven staat al langere tijd op een hoge plaats in de AD- misdaadmeter. Eindhoven heeft als vijfde stad en tweede economie van Nederland een grootstedelijke misdaadproblematiek die vergelijkbaar is met steden als Rotterdam en Amsterdam. Als het gaat om drugscriminaliteit zijn de problemen in Eindhoven zelfs groter.

"Helaas is het nog steeds zo dat onze stad gemiddeld veel minder politieagenten heeft dan de andere grote steden", aldus van Gijzel. "Zo heeft Amsterdam één agent op de 180 inwoners en Rotterdam één agent op de 232 inwoners. Eindhoven moet het doen met één agent op de 382 inwoners. Namens de burgemeesters in de regio en als korpsbeheerder van de politie Brabant Zuidoost pleit ik al langere tijd voor een eerlijkere verdeling van de politie-inzet over de verschillende korpsen. De andere grote steden verzetten zich daartegen, maar voor ons blijft deze situatie onaanvaardbaar. Het nieuwe kabinet moet hier op zo kort mogelijke termijn een besluit over nemen. Dit is een absolute noodzaak om ervoor te kunnen zorgen dat de veiligheid in Eindhoven en de regio aanzienlijk verbetert."

Ter informatie: Negen speerpunten uit het Integrale Veiligheidsbeleid

woninginbraken
auto-inbraken
fietsendiefstallen
overvallen
woonoverlast
geweld: relationeel en ander geweld
veilig uitgaan
risicojeugd
georganiseerde criminaliteit

Weekendje weg

Plegers van geweld in het Eindhovense uitgaansgebied krijgen sinds vrijdag 15 januari 2010 met het project 'Weekendje weg' te maken. Geweldplegers worden direct meegenomen, wat kan betekenen dat zij een weekend in een politiecel moeten zitten. De politie begint dan onmiddellijk met het onderzoek. Pas als het onderzoek volledig is afgerond gaat de opgepakte weer de deur uit, direct voorzien van een boete, vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Bij zeer ernstig geweld kan iemand voorgeleid worden bij de rechter-commissaris.