Socialistische Partij Rotterdam

Hoge nood: in actie voor toilet in trein

28-05-2010 * SP-Kamerleden Paulus Jansen en Hans van Leeuwen hebben vandaag een Hoge Noodtour gemaakt met stoptreinen zonder toilet. De NS heeft het toilet uit haar nieuwste stoptreinen wegbezuinigd. SP-Kamerlid Paulus Jansen neemt daar geen genoegen mee: "De Kamer heeft het SP-voorstel voor toiletten in treinen aangenomen. De NS heeft hier maling aan en de minister kijkt de andere kant op."

De SP'ers maakte tussenstops op de stations van Utrecht, Woerden, Gouda, Nieuwerkerk, Rotterdam, Schiedam, Schiphol, Zaandam, Hoorn en Enkhuizen. De tour begon met een dubbele hoge nood. Door een seinstoring reden er geen treinen tussen Woerden en Gouda. Hierdoor moest een deel van de rit met de auto worden afgelegd. Op de stations waren actieve leden van lokale SP-afdelingen aanwezig. Ook belangenorganisaties ondersteunen de actie. Leden van de CG-raad, Stomavereniging en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging waren bij de tour aanwezig. Jansen: "In de trein moet er ook plaats zijn voor mensen met een handicap, ziekte of zwakke blaas."

Sinds de verzelfstandiging heeft de NS flink beknibbeld op de service. Koffiekarretjes verdwenen, loketten en wachtruimten werden gesloten en om een kaartje te kopen bij het loket betaal je extra. Nu dreigen ook de toiletten te verdwijnen. De SP wil deze ontwikkeling stoppen. Jansen: "De NS moet zich weer inzetten voor goede service aan alle reizigers. Daarom eist de SP dat de NS alleen nog treinen aanschaft die een wc hebben."