Ministerie van Defensie

Water verenigt Uruzgan

29 mei 2010, 10.00 uur

Lokale leiders en dijkgraven uit Uruzgan hebben afgelopen week een belangrijke watershura, vergadering, gehouden over de waterverdeling in het gebied. Tijdens het traditionele overleg in een dorpje ten noorden van Tarin Kowt werd ook gesproken over manieren om het gebied van meer water te voorzien en de beschikbare waterhoeveelheid efficiënter te beheren.

Vanwege de droogte is water een hot item in Uruzgan. Het Nederlandse Provinciale Reconstructie Team (PRT) heeft de dijkgraven in het gebied dan ook aangemoedigd de shura te organiseren. "We proberen de waterproblematiek te gebruiken om de lokale bevolking bij elkaar te brengen en hun vertrouwen in de samenwerking met de lokale overheid te vergroten. Vaak werken deze bijeenkomsten als een aanzet tot verdere samenwerking waardoor ook andere conflicten vreedzaam worden opgelost", aldus Jennes de Mol, de civiel vertegenwoordiger en directeur van het PRT.

Ondergrondse waterverbinding

Een Nederlandse patrouille passeert een vrijwel droge rivierbedding.

Water is van essentieel belang in Uruzgan, waar de bevolking merendeels van de landbouw leeft. Tijdens de vergadering werd uitgebreid gesproken over het herstel van een oude ondergrondse waterverbinding, een karesh, die al lange tijd niet meer is onderhouden. Met Afghaanse en Nederlandse inspanningen wordt deze op korte termijn opgeknapt wat de watertoevoer bevordert. De Mol: "Met onze jarenlange expertise op het gebied van watermanagement, kan Nederland het lokale bestuur en de traditionele dijkgraven in het gebied ook goed adviseren hoe zij een rechtvaardige waterverdeling tot stand kunnen brengen."

Vertegenwoordigers van de Australische en Amerikaanse overheid waren bij de shura aanwezig. Zij benadrukten bereid te zijn waterprojecten van de lokale overheid financieel te ondersteunen. Hierdoor is continuïteit verzekerd en maken de opvolgers van Nederland in Uruzgan een goede start.