Politie Gelderland-Zuid

Integrale actie 24 uur blauw

Neder-Betuwe, Tiel, 29-05-2010 o In de gemeente Tiel wordt een keer in het jaar door het politieteam Neder-Betuwe / Tiel een integrale handhavingestafette georganiseerd onder de naam 24 uur blauw. De controle vond plaats tussen 28 Mei 07.00 uur en 29 Mei 07.00 uur. De doelstelling van de controle was: Door integrale samenwerking te komen tot verbetering van algemene handhaving en veiligheid.

Aan de gehele actie hebben 188 mensen deelgenomen, waarvan een groot aantal van meewerkende partners.

Het politieteam Neder-Betuwe / Tiel werkte in deze actie samen met de volgende partners:

* Belastingsdienst

* Het KLPD Spoorwegpolitie

* Het KLPD Verkeer

* Alliander nutsvoorziening

* Vreemdelingendienst Gelderland-Zuid

* Brandweer Tiel

* Gemeente Tiel

* Gemeente Neder-Betuwe

* Jachtopziener

* Bureau Toezicht en Handhaving gemeente Tiel
* Team Verkeershandhaving Gelderland-Zuid
* Parketpolitie arrondissementsparket Arnhem
* Koninklijke Marechaussee

Hennepcontrole

Bij hennepcontrole in Tiel werd een in werking zijnde hennepplantage aangetroffen. Hierbij werden 537 planten aangetroffen. De kwekerij is ontmanteld. Op een ander adres werd een hennepplantage aantroffen welke nog niet in werking was. Ook de 4 coffeeshops in Tiel werden gecontroleerd. Hier was alles in orde.

Op twee locaties werden snelheidscontroles gedaan, hierbij waren er 170 overtreders. Door de parketpolitie werd in totaal 3394,79 euro opgehaald en daarbij 7 mensen aangehouden. Bij diverse milieucontroles werden 11 processen-verbaal uitgeschreven.

Belastingdienst

In totaal is er door de Belastingdienst Rivierenland een bedrag van 427.464 euro aan openstaande belastingschuld vastgesteld. Hiervan is 21.280 euro contant of via pin betaald. Er zijn in totaal 49 autos in beslag genomen, waarvan er direct 6 autos zijn afgevoerd.

Gedurende de dag zijn er diverse verkeerscontroles geweest. Hierbij zijn 202 bekeuringen uitgeschreven. Bij een alcoholcontrole in de avond en nacht hebben 1906 mensen een blaastest afgelegd. Bij 4 van hen werd een te hoog alcoholpromillage gemeten, zij hebben hier proces verbaal voor gekregen, de hoogst gemeten waarde was 535 ug/l.

Tussen de controles door werd er ook nog een verdachte op heterdaad aangehouden welke wordt verdacht van woninginbraak. Hierover volgt een apart bericht

Horeca

Tussen 20:00 en 01.30 uur heeft de gemeente Tiel in samenwerking met de politie, brandweer, Alliander, de Vreemdelingendienst en de Belastingdienst een horecacontrole gehouden. Er zijn in totaal 6 eetgelegenheden en 7 cafés gecontroleerd op de naleving van wetten en regels. Doel van de controle was het verbeteren van de veiligheid in de horeca.

Dit jaar werd die controle voor het zevende jaar georganiseerd. Er zijn slechts enkele misstanden geconstateerd. Bij 2 zaken was geen leidinggevende aanwezig. Bij één van die zaken gebeurde dit voor de 3e keer binnen 3 jaar, zodat aan deze ondernemer een sanctie wordt opgelegd. De andere ondernemer krijgt hiervoor een waarschuwing van de gemeente. In de meeste gevallen konden de ondernemers alle vergunningen tonen.

De brandweer heeft in 6 gevallen gebreken vastgesteld, die eenvoudig te herstellen zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ongekeurde blusmiddelen en niet werkende vluchtwegaanduiding. De ondernemers moeten dit in orde maken en de brandweer gaat binnenkort opnieuw controleren. Bij één zaak was de brandcompartimentering niet in orde. Daarvoor volgt een formele aanschrijving. De Vreemdelingendienst en Alliander hebben geen misstanden geconstateerd. De Belastingdienst trof één werknemer aan die zich niet kon identificeren. Hij kan dit komende week alsnog komen doen.

In de gemeente Neder-Betuwe werden eveneens diverse controles uitgevoerd. Zo werden er op twee locaties snelheidscontroles gehouden waar 72 overtreders werden geconstateerd. Bij overige controles in de gemeente Neder-Betuwe werden 108 bekeuringen geschreven en 152 blaastesten afgenomen.

Kluisjescontrole

Ook heeft op een middelbare school een kluisjescontrole plaatsgevonden in het kader van het convenant Veilige School. Hierbij werkt de politie samen met scholen aan de veiligheid op en rondom scholen. De controles zijn opgenomen in het schoolreglement dat bij leerlingen en ouders bekend is. Tijdens deze controle werden de leerlingenkluisjes en schooltassen van de leerlingen van diverse klassen gecontroleerd. Door de politie werd 1 maal een speelgoed balletjes-pistool aangetroffen. Omdat dit pistool te grote gelijkenis vertoont met een echt vuurwapen is het bezit van een dergelijk speelgoed pistool strafbaar gesteld. Het balletjes pistool is in beslaggenomen door de politie.

Laatst gewijzigd 29-05-2010 12:53 | © Regio Gelderland-Zuid |