Betoging "Kraken, sociaal daadkrachtig" in Deventer


DEVENTER, 20100528 -- Zaterdag 29 mei gaan Deventer krakers met hun initiatieven, hobby's en bedrijven die in de kraakbeweging zijn ontstaan de Brink in Deventer op. Ze laten daar zien dat kraken plezierig, maar vooral noodzakelijk is voor de samenleving. Van 10.00 tot 17.00uur is er een bonte verzameling van muziek, dans, kunst, paarden, biologisch eten, zelf stroom opwekken, sprekerspodium, de weggeefwinkel, circus en een beeld van samenwerkingsverbanden met diverse maatschappelijke instanties.

Ieder kraakpand in Deventer heeft weleens mensen opgevangen wanneer zij op straat staan en niet geholpen worden door de reguliere maatschappelijke organisaties. Vluchtelingen, relatiebreukelingen, mensen met geld- of psychische problemen of mensen die de weg even kwijt zijn. Steeds weer nieuwe mensen vallen terug op de kraakbeweging (o.a. door woningwachtlijsten en een falend sociaal vangnet). Vaak worden zij zelfs naar de krakers doorgestuurd door gemeentelijke instellingen.

Deventer krakers: studenten, beeldend kunstenaars, muzikanten, startende ondernemers en mensen in loondienst. Mensen die educatieve projecten ontwikkelen voor jong en oud. We hebben het hier over zelfvoorzienendheid, sociale opvang, schooltuinprojecten, natuurkampen voor kinderen, afval- en energie-educatie. Projecten die vanuit het reguliere circuit geen vorm kunnen krijgen. Er valt immers geen geld mee te verdienen.

De Eerste Kamer stemt 1 juni 2010 over een wetsvoorstel om kraken strafbaar te stellen. Nieuwe kraakpanden, maar ook mensen die zich in bestaande kraakpanden bevinden worden door deze nieuwe wet ineens strafbaar. Het betrekken van leegstaande panden zal gewoon doorgaan, zolang mensen in woningnood door de gemeenten op jarenlange wachtlijsten of op straat worden gezet. De voorgaande maatschappelijke problemen moeten eerst bij de kern worden opgelost.

Kraken in Deventer





Ingezonden persbericht