Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme

Raalte, 29-05-2010

Eerste officiële erkenningen voor fietsvriendelijke horeca- en recreatiebedrijven Primeur Salland met introductie landelijk keurmerk 'Fietsers Welkom!'

Zaterdag 29 mei is bekend gemaakt dat 47 Sallandse horeca- en recreatieondernemers als eerste in Nederland gebruik mogen maken van het landelijk keurmerk 'Fietsers Welkom!'. Ondernemers die het keurmerk dragen voldoen aan een aantal criteria en de recreatieve fietser kan bij hen altijd rekenen op een gastvrije ontvangst. Overijssels gedeputeerde Carry Abbenhues en voorzitter Jan Dijkema van het Landelijk Fietsplatform waren speciaal voor de gelegenheid naar Raalte afgereisd. De uitreiking van de bijbehorende certificaten vond plaats voorafgaand aan de Blauwe Toer, een evenement waarmee de Provincie Overijssel de eigen inwoners laat zien wat het voor hen doet of betekent. In dit geval op het gebied van fietsen.

Het landelijk keurmerk is een initiatief van het Landelijk Fietsplatform, dat voor introductie van het keurmerk samenwerkte met het Sallands Bureau voor Toerisme (SBT) en Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT). Salland - dat zich profileert als Salland Fietsland - heeft de primeur van het landelijke keurmerk. Voor recreatieve fietsers is een gedegen overzicht van bedrijven die 'fiets-minded' zijn een uitkomst. Het Landelijk Fietsplatform hecht, in het belang van fietsers in Nederland, aan een uniform keurmerk met bedrijven die aan dezelfde criteria voldoen. De aangesloten bedrijven geven de recreatieve fietser zekerheden die belangrijk zijn voor een geslaagde fietsdagtocht of fietsvakantie. Zo zijn zij langs of dichtbij LF-routes en het netwerk van fietsknooppunten gevestigd, zijn ook natgeregende fietsers welkom en biedt de ondernemer bij fietspech een reparatiesetje aan.

Landelijke uitrol
Om te waarborgen dat de consument bij ieder fietsvriendelijk bedrijf dezelfde service mag verwachten, streeft het Landelijk Fietsplatform een landelijke uitrol na. Hierbij wordt samenwerking gezocht met reeds bestaande regionale initiatieven. Herkenbaarheid van de fietsvriendelijke bedrijven is er straks via een vignet en een folder met de aangesloten bedrijven. Ook internet speelt op termijn een belangrijke rol. Zowel thuis als onderweg zullen de gegevens van fietsvriendelijke bedrijven via fietsrouteplanners en op fietskaarten te vinden zijn.

Masterplan Fietsroutenetwerk Overijssel
Voor Overijssel is 'Fietsers Welkom!' één van de eerste projecten die dit jaar worden uitgevoerd in het kader van het Masterplan Fietsroutenetwerk. Doel ervan is de gebruiksmogelijkheden van het fietsroutenetwerk in de toeristische regio's te optimaliseren en uit te breiden om van Overijssel een nog aantrekkelijker fietsprovincie te maken. Verder volgen dit jaar nog Verhalenpunten langs de mooiste fietsroutes in Vechtdal Overijssel en verwijsborden naar toeristisch-recreatieve ondernemers die in heel Overijssel nabij het netwerk gevestigd zijn.

Uiteindelijk beoogt het Masterplan de economische bestedingen te stimuleren. Dat de recreatieve fietser een lucratieve doelgroep is blijkt uit recent onderzoek van het Landelijk Fietsplatform waarin is vastgesteld dat jaarlijks in Nederland voor 400 miljoen aan consumpties wordt genuttigd tijdens fietstochten en 350 miljoen wordt besteed aan meerdaagse fietstochten. Het Masterplan Fietsroutenetwerk Overijssel is tot stand gekomen op initiatief van het GOBT in nauwe samenwerking met de Provincie, Regio's en het Recreatieschap in Overijssel. Kijk voor meer informatie over het keurmerk op

---


Noot voor de redactie,