Ministerie van Defensie

Genisten herbouwen weggespoelde brug

29 mei 2010, 16.33 uur

Militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade hebben in Noorwegen een brug herbouwd die recent werd weggespoeld door smeltwater uit de bergen. Sinds gisteren kan de lokale bevolking weer gebruikmaken van de voor hen zo belangrijke verbinding. De Nederlandse genisten bedachten samen met Noorse civiele bouwkundigen en militairen een oplossing voor het probleem.

De brug werd op 17 mei vernield door een grote stroom van smeltwater en de ijsschotsen als gevolg van de snel intredende dooi in Noorwegen. Doordat de brug was vernield moest de plaatselijke bevolking 60 kilometer omrijden om bij de supermarkt en andere voorzieningen te komen.

De Nederlandse genisten, militaire bouw- en constructiespecialisten, bedachten samen met Noorse civiele instanties en militairen een oplossing voor het probleem. De militairen hadden vervolgens nog 2 dagen nodig voor het bouwen van de nieuwe brug.

Samenkomen civiele en militaire belangen

Gisteren werd de nieuwe, zogenoemde Baileybrug geopend door de commandant van de Nederlandse genie-eenheid en medewerkers van de Noorse `Rijkswaterstaat'.

Odd Klokkerlaug, een Noorse kapitein betrokken bij het project, gaf aan erg onder de indruk van de Nederlandse militairen te zijn. "De samenwerking met de Nederlanders was erg goed. De mensen die hier in de omgeving wonen zijn zeer blij met deze actie van de Nederlanders. De brug is een perfect voorbeeld van hoe civiele en militaire belangen samenkomen."

In totaal werden in de regio 36 bruggen weggespoeld. Op 28 mei werd de zogenoemde Baileybrug, dichtbij het noordelijke plaatsje Nymoen, officieel geopend door de commandant van de Nederlandse genie-eenheid en medewerkers van de Noorse `Rijkswaterstaat'. Hierdoor was de doorgaande weg tussen Bardusfoss en Skjolt weer te gebruiken.